Idag när jag var och handlade såg jag att min lokala affär gjort en hel del rockader när det gäller var maten finns i butiken. Allt för att öka folks impulsinköp så de får ökade inkomster.
Det man har gjort är att man har flyttat var det jag brukar kalla skitmat är placerat i frysdiskarna. Affären är uppbyggd som de flest andra butiker så du nästan alltid får gå runt nästan hela butiken när du handlar. I hörnet längst bort (diagonal) från ingången finner du kött och mejeriprodukter och efter detta följer du i princip en av väggarna fram till kassorna som ligger i ett av de andra hörnen. På vägen till kassorna har nästan alla besökare passerat två frysdiskar. Tidigare var det i dessa frysdiskar du fann frysta grönskar, frysta bär, wookmixar och liknande. Det var I princip bara bra mat.

Var varor placeras i affären påverkar dig och vad du väljer att köpa
Var varor placeras i affären påverkar dig och vad du väljer att köpa när du är och handlar

Den här typen av placering är dock inte den bästa om du vill tjäna pengar som butiksägare. Det du vill är istället att folk så ofta och mycket som möjligt ska utsättas för lockelser att köpa mer av skitmaten. De där impulsköpen som du aldrig har med på din inköpslista men som ändå ofta smyger sig ner i inköpskassen.
Lösningen är då givetvis att flytta bort grönsakerna och andra nyttiga saker som folk i princip aldrig köper från de två frysdiskarna där folk oftast passerar. Istället för nyttiga saker placerar man då istället glass, färdig”mat”, frysta kakor, tårtor mm.
Den här typen va taktik är genomgående i alla större varuhus du besöker. Det finns till exempel en väldigt stor orsak till varför det alltid är godis vid kassan. Det finns studier som har visat att en produkts placering i en butik kan påverka dess försäljning med 500 procent. Från en dålig till superb placering köper folk alltså produkten fem gånger så ofta. En enorm förändring utan att människor egentligen ”tycker om” din produkt mer eller oftare lägger till den på inköpslistan.
Ett annat exempel är att du i princip alltid hittar frukt och grönsaker i början av affärerna. Rent praktiskt är detta fullständigt korkat. Detta är bland de ömtåligaste som du köper i affären och du vill inte att det ska ligga längst ner i korgen/vagnen. Men ändå placerar affärerna dessa produkter i början. Svaret på varför är för att vi ser affärer som mer fräscha och deras produkter mer färska när i direkt ser frukt och grönsaker. Dessutom känner vi oss duktiga och hälsosamma när vi lägger dessa varor i vår varukorg vilket gör att vi känner oss mindre skyldiga senare när vi plockar på oss lite godis vid kassorna.

Alla som handlar i min butik har nu sämre självdisciplin….eller?

Resultatet för min lokala butik efter deras förändringar blir med största sannolikhet att de kommer att sälja mer av skitmaten. Ärligt talat så har jag faktiskt tänkt väldigt länge på varför de inte gjort de här förändringarna tidigare. Butiken hade i alla fall för några år sen en liten kampanj där de påstod att de skulle hjälpa konsumenterna att handla mer hälsosamt och kanske var det därför man hade den placeringen?
Hur som helst så innebär förändringarna de gjort nu att mina ”grannar” i min del av Helsingborg kommer att köpa och äta lite skitmat. Med den klassiska ”logiken” som folk för sig med när det gäller varför folk äter skitmat så har alltså mina grannar helt plötsligt fått lite sämre självdisciplin av den här förändringen i butiken 😉 Låter inte direkt som en genomtänkt slutsats va? En butik ändrar sin placering av produkter och det påverkar då psyket på några tusen människor…..ändå är det den slutsatsen som folk hela tiden drar.
I själva verket är det så att folk har samma moral/självdisciplin nu som förr. Jag har i alla fall inte sett några studier som visat på att folk är sämre på att motstå lockelser nu jämfört med förr? Skillnaden som jag ser det är istället i hur ofta vi människor lockas till dåliga val idag.
Förr kanske du klarade dig väldigt bra om du bara föll in för lockelsen en gång av tio. Idag innebär en gång av tio troligen att du ”bara” äter en kaka när det är fika på jobbet, en godisbit efter jobbet som du plockade upp när du köpte mjölk och sen en värmepizza på kvällen då du inte orkade laga mat och pizzan låg väldigt lägligt framför dig när du var och handlade.
Vi gör dagligen ungefär 200 mer eller mindre undermedvetna val när det gäller mat. När i princip allt i vårt samhälle ”arbetar för” att de flesta av dessa val är kring onyttig skitmat så är det inte så konstigt att väldigt många till slut äter för mycket skitmat.

Veckans tema på twitter och facebook – hur du blir ”lurad”

Som en liten fortsättning på den här korta notisen tänker jag de närmsta två dagarna att länka till flera artiklar kring just det här på twitter och facebook. Alltså hur olika former av psykologiska knep påverkar dig som konsument att köpa saker som du egentligen inte tänkt köpa, att äta mer än du tänkt äta, att köpa mer av det du endast tänkt köpa lite av osv.
Det kommer bli en hel del av mina äldre inlägg både härifrån och från Traningslara.se men även flera andra tidningsartiklar som jag har sparat på mig kring den här frågan som ger bra information. Nyttan du har av det hela är helt enkelt att du själv till viss del kan styra vad du väljer att utsätta dig för. Om du till exempel vet vilka frysdiskar som innehåller skitmat så kan du aktivt välja att gå en lite längre väg för att undvika dem. Det låter trivialt, nästan löjligt, men det fungerar. Ju mindre du har den här typen av lockelser rakt framför näsan desto mindre kommer du med största sannolikhet konsumera av dem.
Så om du inte redan gör det så börja följa mig på twitter och facebook. Där lägger jag för övrigt också dagligen upp flera olika lästips och korta notiser kring studier och artiklar som jag inte skriver om här. Alltså intressanta ämnen som antingen jag inte har tid att skriva ett inlägg om eller ämnen där någon annan redan gjort ett bra jobb med att redovisa för ämnet. Så det är helt enkelt en bra källa till information om du är intresserad av den typen av saker som jag brukar skriva om här.

11 svar på “Lurad att köpa saker du egentligen inte tänkt köpa”
  1. Bra inlägg i vanlig ordning. Jag tycker det är positivt att du tar upp ämnet och även berör att det inte nödvändigtvis måste vara dålig självdiciplin/lathet som gör att vissa gör dåliga matval. Eller rättare sagt – vi luras alla att göra dåliga matval, men vissa gör det mer frekvent än andra.
    Det har inte med diciplin att göra. Speciellt inte när vi står där i kassan, bredvid allt godis. Vi har en lång arbetsdag framför oss och vi är hungriga för att vi ska hem och laga mat, vi är stressade för att barnen ska hämtas på förskola eller iväg till diverse aktiviteter på kvällen. Vi är ofta otroligt ”sårbara” just när vi är och handlar.
    Vi människor är svaga, och det är omöjligt för oss att stå emot det överflöd vi står inför.
    Läggar man samman detta med ett av dina tidigare konstateranden, att 1% överätning betyder ett kilo fettökning per år är det inte konstigt att övervikten ökar. Vi kanske snarare ska ställa oss frågan vad som ligger bakom att inte ännu fler är ännu mer överviktiga!

  2. Samma ändringar har gjorts i de butiker jag handlar och jag har gjort samma reflektion.
    Offtopic: En annan sak som är rätt rolig är att man går motsols (vänstervarv) i de flesta butiker. Det är väldigt få där man går medsols (högervarv).

  3. Detta är big business. ICA var en av de allra första ”civila” användarna av superdatorer i sverige – redan under andra halvan av 90-talet köpte man in en oerhört dyr och med den tidens mått väldigt kraftfull paralleldator och använde den bl.a. till att optimera varuplaceringar, butikslayouter och rabatterbjudanden till stamkunder. Idag är det ingen stor sak att sätta upp den typen av system, men i slutet av 90-talet var det fortfarande mycket dyrt och framför allt obruten mark. Men man kan gissa att det har varit mycket lönsamt för ICA, både koncernen och enskilda handlare… Följande story om hur kedjan Target skickade babyproduktsreklam hem till familjer där alla i familjen inte nödvändigtvis kände till graviditeten är ett utmärkt exempel på hur man idag jobbar med köpstatistik: http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/16/how-target-figured-out-a-teen-girl-was-pregnant-before-her-father-did/

  4. Johan: Det har inte med diciplin att göra

    Så kan man ju inte säga. Det har ju visst med disciplin att göra. Folk med bättre disciplin kommer att falla in för lockelsen mer sällan.
    Men det är ju inte disciplinen hos folk som försämrats utan det är miljön runt människor och lösningen på problemet är därför inte att säga till folk att bli mer disciplinerade. Om man på allvar tror att det är möjligt att få till en tillräckligt stor förändringen på den fronten på en sådan faktor som är väldigt personlighetsberoende och inte lätt att förändra är en utopi. Så man får hitta andra sätt att lösa det hela på om man vill att det ska fungera…

  5. Jens Hedfors: En annan sak som är rätt rolig är att man går motsols (vänstervarv) i de flesta butiker. Det är väldigt få där man går medsols (högervarv).

    Det finns en orsak till det med faktiskt. Folk trivs bättre med att gå det hållet helt enkelt. Hypotesen är att människor i länder där det är högertrafik gärna vill hålla sig till höger. Och då varuhusen vill att du ska gå så länge som möjligt i affären så gör man ett vänstervarv då det innebär att folk väljer ”ytterspåret” runt. Kommer mer kring detta i lästipsen senare idag 😉

  6. Anders: Följande story om hur kedjan Target skickade babyproduktsreklam hem till familjer där alla i familjen inte nödvändigtvis kände till graviditeten är ett utmärkt exempel på hur man idag jobbar med köpstatistik: http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/16/how-target-figured-out-a-teen-girl-was-pregnant-before-her-father-did/

    Intressant information och tack för lästipset Anders. Den artikeln hamnar på listan bland artiklar som jag ska dela de närmsta dagarna 🙂

  7. Jacob Gudiol: Det finns en orsak till det med faktiskt. Folk trivs bättre med att gå det hållet helt enkelt. Hypotesen är att människor i länder där det är högertrafik gärna vill hålla sig till höger. Och då varuhusen vill att du ska gå så länge som möjligt i affären så gör man ett vänstervarv då det innebär att folk väljer ”ytterspåret” runt. Kommer mer kring detta i lästipsen senare idag

    Det ser vi fram emot. Har alltid trott att det har haft med att majoriteten har höger fot som dominantfot och därför föredrar att gå vänstervarv pga att man tar längre steg med den dominanta foten. Så fel jag hade 😀

  8. Jens Hedfors: Det ser vi fram emot. Har alltid trott att det har haft med att majoriteten har höger fot som dominantfot och därför föredrar att gå vänstervarv pga att man tar längre steg med den dominanta foten. Så fel jag hade :D

    Ja, alltså det är ju ingen som vet säkert varför det är så. Men varvet brukar som sagt vara på andra hållet i Japan, England och Australien 🙂

  9. Jaha du Gudiol 🙂 ska vi nu märka ord så kanske rubriken inte är rätt – vi blir inte lurade att köpa något. Vi försätts i en situation där vi blir mer benägna att köpa…. Med detta sagt måste jag erkänna att du har rätt i din anmärkning – det har med diciplin att göra och ditt resonemang därefter träffar ganska bra vad jag hade i tankarna.
    Off topic: Något som ska bli intressant att se på sikt är hur utvecklingen av mathandel via internet kommer att påverka övervikt gruppnivå. Impulsköp av ett extra choklad borde minska via nätet oavsett om det är matvaror som beställs fritt eller i färdiga ”matkassar”.

  10. Johan: Jaha du Gudiol 🙂 ska vi nu märka ord så kanske rubriken inte är rätt – vi blir inte lurade att köpa något. Vi försätts i en situation där vi blir mer benägna att köpa

    Jo, rubriken är satt mer för det tema som jag har pågående på facebook och twitter. Där tar jag upp flera exempel som handlar mer exakt om att luras.
    Fast sent tycker jag att få någon att göra något de inte tänkt också kan handla om att luras i vissa fall. Det är ju egentligen inte tal om övertalning eller liknande här. Du får folk att göra något omedvetet som de inte tänkt göra egentligen. Det ser jag som lura.

  11. Du får folk att göra något omedvetet som de inte tänkt göra egentligen. Det ser jag som lura.

    Och om man får någon att göra något omedvetet så handlar det väl inte om hur diciplinerad den personen man ”lurar” är.
    Nevermind – ämnet du tar upp är riktigt intressant och säkert en större bov än man tänker vid första tanken. Den rör ju vid ett grundläggande problem typ: ”alla vet att jeppe är fet, men varför är jeppe fet?”
    ”För att han äter för mycket socker” säger LCHFarna
    ”För att han äter för mycket fett”, säger andra
    ”För att han tränar för lite”, säger den tredje
    Okej, men VARFÖR äter han för mycket av whatever? Varför äter han inte för mycket grönsaker?
    För att handlarna tjänar mer på att kränga ”sportchoklad” än morötter.
    Jag ska sluta den semantiska diskussionen från min sida för det var mer tänkt som ett skämt. Däremot ska jag kolla upp diskussionen du har körande på facebook. Eventuellt kommer jag in där också och vandaliserar 🙂
    Jag hoppas att du även i fortsättningen tar upp ämnen som rör hur vårt beteende påverkas och hur vi påverkas att göra dåliga val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *