Lågkolhydratkost och hjärt- & kärlsjukdom

En ganska nyligen publicerad review som tittar på effekten av att äta lågkolhydratkost på olika riskfaktorer får kardiovaskulära sjukdomar.

Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Jan 2. pii: S0939-4753(13)00315-3.
The low-carbohydrate diet and cardiovascular risk factors: Evidence from epidemiologic studies.
Hu T(1), Bazzano LA(2).
AIMS: Obesity is an important public health issue because of its high prevalence
and concomitant increase in risk of cardiovascular diseases. Low carbohydrate
diets are popular for weight loss and weight management but are not recommended
in leading guidelines due to the perception that increases in dietary fat intake
may lead to an adverse cardiovascular risk profile. To clarify the effects of a
low-carbohydrate diet for weight loss on cardiovascular disease risk factors as
compared to a low fat diet for weight loss, we systematically reviewed data from
randomized controlled clinical trials and large observational studies.
DATA SYNTHESIS: We searched the MEDLINE database (Jan 1966-Nov 2013) to identify
studies that examined a low-carbohydrate diet as compared to a low-fat diet for
weight loss or the improvement of cardiovascular disease risk factors.
CONCLUSIONS: Recent randomized controlled trials document that low-carbohydrate
diets not only decrease body weight but also improve cardiovascular risk factors.
In light of this evidence from randomized controlled trials, dietary guidelines
should be re-visited advocating a healthy low carbohydrate dietary pattern as an
alternative dietary strategy for the prevention of obesity and cardiovascular
disease risk factors.

Det här abstraktet säger egentligen det mesta om studien i sig förutom att titeln i sig är ganska obegriplig. Det står epidemiologic studies men i själva verket har man nästan uteslutande tittat på faktiska interventionsstudier.
Det här är ju en av flera nyare översiktsartiklar och meta-analyser som alla kommit fram till att det inte finns några belägg för att inte rekommendera en lågkolhydratkost vid viktnedgång.
Det får ju en ännu en gång att undra varför man valde att addera ”gränser” när det gäller intaget av makronutrienter i nya NNR.
En annan sak av intresse här i Sverige är att man i den här studien inte direkt syftar på LCHF när man pratar om lågkolhydratkost. Istället pratar man främst om lite kolhydrater, lite mer protein och mer fett där fettet kommer från mer vegetabiliska källor istället för fler animaliska vilket är det vanliga inom LCHF. Så här skriver de i sin summering:

Reducing the quantity and improving the quality of carbohydrate intake by choosing healthy carbohydrate substitutes, such as olive oil, chicken, fish, avocado, green leafy vegetables, and soy products, may decrease the risk of cardiovascular disease in addition to producing weight loss.

De påpekar också en hel del av den forskning som visat att mer animaliska produkter, särskilt processade, korrelerar med flera negativa hälsoaspekter i främst epidemiologiska studier.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Lågkolhydratkost och hjärt- & kärlsjukdom”

  1. Profilbild för Jennifer

    Jättebra blogg! Jag kommer definitivt kika in och läsa mer! Ha en trevlig måndag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *