Kommer ni ihåg den där fantastiska studien på HMB som fick alla galna över tillskottet? Den studien där man fick ökningar som var bättre än i tidigare studier där man använt faktiska steroider.

Det var mycket som var misstänksamt med den studien och många har ifrågasatt dess resultat. Forskargruppen som publicerade studien med en Jacob Wilson i täten har dock försvarat studien och tillskrivit resultatet till deras speciella träningsprogram som de använde k studien som var ”speciellt anpassat” för HMB.

Nu har man replikerat studien med samma träningsprogram och man fann ingen speciell effekt alls för gruppen som fick HMB.

Inte direkt någon överraskning men ändå kul att någon faktiskt ändå gjorde en replikering.

Det finns flera andra studier från Jacob Wilson & co som är minst sagt tveksamma och de visar alltid att det som testas (och sen säljs) ger fantastiska resultat.

Bland annat har han en studie som där man såg väldigt bra resultat med en ketogen kost och styrketräning. Sen säljer Wilson tillskott som ska hjälpa en med att få igång ketonbildningen.

När det gäller HMB som tillskott så möjligen att det kan ha en effekt hos nybörjare på återhämtning/mindre träningsvärk. Men det är tveksamt om den effekten blir av i fall du äter tillräckligt med protein överlag.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *