I slutet av förra året hade jag en debatt med Ann Fernholm som handlade om fettlever och att hon inte direkt är ärlig med när hon berättar om forskningen på det området.

Det blev totalt tre texter från mig och två från henne som du kan läsa om du är intresserad för lite mer djupläsning. Här sammanfattar jag det väldigt kort.

Vi vet väldigt lite om hur olika makronutrienter påverkar inlagringen av fett i levern idag. Vi vet att det kan påverka men vi vet inte vad som är sämst eller bäst i alla möjliga kombinationer som kan finnas.

Vi vet däremot att dina värden förbättras markant om du ligger på kaloriunderskott och det försämras om du ligger på ett kaloriöverskott.

Ann Fernholm gillar att visa på studier med kaloriöverskott när hon påstår att socker är unikt dåligt och sen väljer hon studier på kaloriunderskott när hon ska säga att allting blir bra bara man tar bort sockret.

Ett väldigt oärligt sätt att framställa forskningen givetvis då hon inte berättar att effekterna till största del beror på just kaloriöverskott och kaloriunderskott.

I min första artikel i den här debatten så visade jag en studie där man sett att mättat fett ökade på mängden fett i levern mer än vad fruktos gör. Fruktos är ju det som Ann Fernholm fokuserar på väldigt mycket när hon pratar om socker.

Nu har det publicerats ännu en studie där man har undersökt hur mättat fett påverkar mängden fett i levern och den här gången har man jämfört med omättat fett eller socker. Resultatet visade även denna gång att det var sämre att överäta med mättat fett jämfört med socker.

Denna gång var studien 3 veckor lång och man fann även att deltagarna fick sämre blodfetter och insulinresistens när de överåt med mättat fett vilket man inte fann när de överåt med socker. Sen var båda sakerna givetvis dåliga, du ska inte överäta om du fokuserar på hälsa.

Gruppen som åt extra mättat fett fick i sig kokosolja, smör och mögelost. Gruppen som fick i sig extra socker åt apelsinjuice, läst och lösgodis.

Det här är återigen ett exempel på varför man inte ska dra iväg med studier på kaloriöverskott och göra en för stor sak av dem.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *