Den här bilden från @sportscience.se är intressant då den visar koffeinmängden i olika drycker på ett lite annat sätt än det vanliga.

Oftast när du ser jämförelser av den här typen så är det per burk, flaska eller per kopp. När man räknar på det så blir det så klart mer koffein i de som säljs i större burkar.

Den typen av jämförelse är väldigt användbar för den som ska köpa en burk/flaska/kopp. Du köper en behållare och vill då veta hur mycket koffein det blir som du får i dig.

När man jämför per burk/flaska/kopp så kan det dock bli missvisande om du inte tänker på att storleken på behållarna kan variera.

Flera av tillverkarna i bilden säljer tex burkar i olika storlek.

Mest tydligt blir det dock när det gäller kaffe. Ofta säger man tex att en Red Bull innehåller koffein motsvarande en kaffekopp medan energidryckerna som mer riktar sig mot styrketräning likt Nocco och Celcius ger två kaffekoppar.

Men då antar man ju en 25 cl burk Red Bull, 33 cl Nocco/Celcius och en liten kaffekopp på typ 12 cl.

I själva verket säljs ju kaffemuggar på 30-50 cl, alltså i samma storlek som en liten eller mellan läsk på McDonalds (så du kan relatera).

Dessa kaffe ger ju betydligt mer koffein ”per behållare” än alla de energidrycker som säljs idag.

Kan vara värt att tänka på i fall du brukar använda koffein för att bli lite piggare eller höja prestationsförmågan när du ska tävla eller liknande.

För övrigt är kaffe är bra mycket billigare oftast. Särskilt om du gör det hemma. Nackdelen är att koffeinmängden kan variera betydligt mellan olika typer av kaffe eller metoder att brygga kaffet.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *