Gamla hamburgare som inte blir dåligaDen här bilden har börjat delas runt på internet den senaste tiden och det är bara ett oärligt försök att försöka insinuera att hamburgare som du köper bara är massa tillsatser.

Den här bilden har börjat florera över internet den senaste tiden och jag tänkte snabbt bara kommentera den. De första 2-3 gångerna jag såg den på Facebook la jag bara in en kommentar där jag påpekade att det inte direkt var något märkvärdigt och de som gjort den här utställningen säkerligen har gjort det i ett oärligt försök att smutkasta snabbmat.
Det är ju ingen hemlighet att jag inte är något fan av snabbmatsindustrin eller maten som de serverar men en utställning som den här lurar folk. I själva verket är detta fullt normalt. Du hade kunnat göra en hamburgare själv hemma och om du bara sett till att verkligen göra den genomstekt så vätskan försvinner och sen ställt den i en miljö med torr luft så hade din egna hamburgare klarat sig lika bra. Danska tidningen Politiken.dk förklarar det hela väldigt bra i den här artikeln, Derfor fordærves et Happy Meal ikke.

En 12 år gammal hamburgare
Hamburgaren här till vänster är hela tolv år gammal medan hamburgaren till höger är nyinköpt.

Varför säger jag då att detta är oärligt? De som har gjort utställningen kanske inte bara vet bättre? Förklaringen till det är att detta är en gammal nyhet. En liknande bild florerade på internet för snart 5 år sen men då var det en hamburgare från McDonalds som var hela 12 år gammal men som fortfarande såg helt färsk ut.

För över två år sen gjorde sidan The Burger Lab där de visade på precis det som tas upp i den danska artikeln i Politiken. Om hamburgarna förvarades i en fuktig plats så började de mögla. Om man köpte en hamburgare med mer kött på McDonalds där köttet inte blir totalt fritt från fukt och förvarade den torrt så blir det också dåligt.

Det här är alltså ingen ny information. Det är inte heller någon information som är svår att hitta med minsta lilla ansträngning. Ändå är det något ”Wellness center” som köper in hamburgarna och förvarar dem i två år för att sen börja sprida en bild med texten ”two year old burgers”. Deras motiv är ju inte svårt att utläsa. Sen blir man ju också lite besviken på alla som bara godtroget sprider det vidare som om det skulle vara något märkligt.
Det finns många orsaker att undvika snabbmat. En illusion om att där skulle vara en massa farliga ”kemikalier” eller ”konserveringsmedel” i det du köper är inte en av dem.

Uppdatering 2013-04-24: Aftonbladet har gjort en stor nyhet av det här igår tydligen, Hamburgaren ser ut som ny – efter 14 år
Uppdatering 2020-01-06: Aftonbladet har åter igen gjort en grej av det här. Nu är hamburgaren 20 år 🤷‍♂️ Visar upp 20 år gammal hamburgare – ser inte äldre ut än några dagar


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

7 svar på “Hamburgare som aldrig möglar eller ruttnar”
 1. Jacob, det är inlägg som dessa som gör det du skriver så otroligt läsvärt. Oavsett hur mycket tex den här ursprungliga utställningen faktiskt ligger i linje med det du själv tycker (du ogillar starkt skräpmatsindustrin) så tar du ändå dina motståndare i försvar. För att kritiken mot dem i det här fallet är oärlig. Precis som du säger, det finns mycket att kritisera, men kanske inte exakt just det här, på det här sättet.
  Det finns väldigt många inom hälsobranschen som, säkert av god vilja, skulle hävda att ändamålen helgar medlen. Bara man kan få folk att sluta äta skräpmat, så är det väl bra? Det gör inte så mycket om man överdriver, eller tom ljuger, det har ju ändå en bra effekt? Det är skönt att se att du tillhör dem som tänker flera steg längre än så…

 2. En fråga bara på en annars bra artikel. Är det inte att själva brödet inte möglar som gör att det känns konstigt att en hamburgare kan hålla sig så länge och inte sjävla köttet?

 3. Björn:
  En fråga bara på en annars bra artikel. Är det inte att själva brödet inte möglar som gör att det känns konstigt att en hamburgare kan hålla sig så länge och inte sjävla köttet?

  Vitt bröd är nästan ren stärkelse och precis som socker och mjöl håller det otroligt länge så länge det inte blir fuktigt. När du har bröd hemma som blir dåligt ligger det antingen i en påse som håller inne fukten eller så ligger det i en fuktig miljö. Tar du istället en skiva vitt bröd, rostar det lite lätt så det blir uttorkat och sen låter det ligga framme i en torr miljö så kommer de se likadant ut väldigt väldigt länge.
  Det står mer om det här i länken jag gav till danska Politiken, http://politiken.dk/incoming/ECE1078709/derfor-fordaerves-et-happy-meal-ikke/

 4. JÖSSES:) men jag iär inte nån fan snabbmat:) Men ibland syndar jag, fy skäms! ska tänka 20 årig hamburgare när jag tänker synda nästa gång

 5. Det är ju skitbra ifall vi får i oss ämnen som gör så vi inte ruttnar, McDonalds är förfan fountain of youth!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *