Vi släppte ett nytt avsnitt av @halsoveckanbytyngre idag (avsnitt 13) där vi ännu en gång snackar om periodisk fasta eller kortare ätfönster.

Det här är ju väldigt populärt idag och det påstås få stora effekter på människors hälsa. Det är också väldigt vanligt att man påstår att det får människor att spontant gå ner i vikt.

I avsnittet så tog jag då upp att det här med att testa kortare ätfönster egentligen inte är något nytt. Man studerade egentligen samma sak för 10 år sedan fast då kallade man det för en diet med eller utan frukost.

Som exempel tog jag upp en studie från 2014 vars titel du ser överst här. Idag så tänkte jag att det skulle vara intressant och se om den refereras något i studierna som kommer på periodisk fasta/ätfönster idag och få fann jag den andra studien som du ser här under.

Det här är en ny analys av exakt samma data och försök som studien från 2014. Men som du kan se så har forskarna valt att nu kalla sin intervention för något annat.

Istället för att säga att de testade effekterna av att äta eller hoppa över frukost så säger de nu att de testade ”förlängd fasta”.

Det här är alltså EXAKT samma sak. För det är ju samma studie.

Men genom att döpa om det som de gjort så blev det helt plötsligt hett igen. Det verkar som att man har forskat på något nytt.

Resultatet i den här studien var för övrigt i princip genomgång negativt när det gäller förändringar på vikten eller olika hälsomarkörer. Man testade det här både på normalviktiga och överviktiga.

Samma resultat har man även sett i andra studier på frukostens effekter. Det verkar helt enkelt inte spela någon större roll över i alla falla några veckor om folk äter frukost eller inte. Dvs det spelar då inte någon större roll om de kör kortare ätfönster på kvällen eller om de äter när de vill 😉

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *