Nya näringsrekommendationer i USA

Det här blir en väldigt kort notis då det som finns just nu än så länge inte är spikat men jag tyckte ändå att det var intressant nog för en kommentar. I USA håller man just nu på att ta fram nya näringsrekommendationer vilket man gör vart femte år. Normalt sett händer det sällan något större med näringsrekommendationer utan det kan vara små förändringar i RDI för olika vitaminer och mineraler eller så flyttar man någon gräns med några procent upp eller nedåt.
I år har det däremot varit förslag om flera mer uppmärksammade förändringar där en av dem fått ganska mycket uppmärksamhet medan den andra inte lyfts upp lika mycket i pressen. När jag skriver pressen här så menar jag den amerikanska pressen först och främst, här i Sverige har jag inte sett några större rubriker från någon av förändringarna.
Den första förändringen är att man inte längre anser att det finns någon vits med att ha några råd kring kolesterolintag i näringsrekommendationer. Det här är något som inte har funnits i Sverige så länge jag kan minnas och inte heller verkar det vanligt internationellt så på den punkten får det nog mest ses som att det är USA som kommer ifatt resten av världen.
Kolesterol är utan tvekan en komplicerad fråga och även om jag tycker att det är helt rätt att sluta fokusera på kolesterol i kosten så finns det lite intressanta djurstudier och liknande som talar för att det trots allt kan ha en negativ effekt så jag hade inte börjat frossa i livsmedel med höga kolesterolmängder bara för att. Men var du orolig för att äta något ägg bara på grund av kolesterolet så kan du släppa det nu.

Inte längre några råd kring totalt fettintag

Den andra förändringen är att man i USA nu har ett förslag på att man inte längre ska ha någon övre gräns för totalt fettintag (1). Det står en hel del om detta i en nyligen publicerad artikel i tidskriften JAMA som finns fritt tillgänglig för alla som är intresserade (2).
Råden kring att försöka minska intaget av mättat fett finns dock kvar och även råd om att minska intaget av salt, tillsatt socker och processade kolhydrater finns kvar sen innan även om det verkar som att man vill lägga mer fokus på just socker och processade kolhydrater.
Det här är ännu inte de officiella kostråden utan de ska även godkännas av USDA och hälsodepartementet i USA innan de börjar gälla. Den som minns när nya NNR skulle komma kommer kanske ihåg att man även där sa att det inte skulle komma några råd kring totalt fettintag utan man skulle fokusera på matkvalité men sen när näringsrekommendationerna väl kom så fanns ändå gränserna kvar. Så innan något är spikat så tycker jag att man får vänta med att säga något säkert.
Om gränsen för fettintag verkligen skulle tas bort så tycker jag att det är väldigt positivt med. Fokus måste läggas på kvalité på livsmedel och inte en produkts procentuella innehåll av fett, kolhydrater och protein.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *