Jag såg precis den här och tyckte at tden var riktigt intressant. Den visar hur stor del av befolkningen som lever vid en viss ålder i olika generationer. Från 1851-2011.

Det du kan se är den största förändringen som gett ökad medellivslängd är att färre barn dör. Säkrare förlossning, mer näringsrik kost och bättre hygien för hela befolkningen i form av avlopp, dricksvatten osv stod för det mesta av effekten där.

Där var också en förbättring i kurvan för de vuxna fram till 1930 som troligen mestadels beror på bättre hygien och mer näringsrik kost.

Mellan 1930 och 1950 kom sedan penicillinet vilket jag antar stått för det mesta av det stora hoppet där. Även om förbättringarna som nämndes ovanför fortsatte och inga världskrig gör en hel del för yngre.

Sen efter det kom de flesta barnvaccinen som minskade på antalet barn som dör ytterligare.

Det enda större hoppet för de gamla som ökar chanserna för dem att leva betydligt längre verkar ha skett någonstans kring 1950 talet. Det sker ett hopp där då personer som redan är över 80 år får en ökad chans att leva flera år till. Jag skulle gissa främst penicillin här med.

Det som mer fokus på hälsa, mindre rökning, ännu bättre näringsstatus, säkrare samhälle, bättre sjukvård och medicinska behandlingar har gjort i övrigt är sen att flytta kurvorna succesivt mer uppåt och höger.

Så fler och fler lever ett liv upp emot 80+. Det har alltså skett en stor effekt på antalet som lever till de blir gamla men själva livslängden för de äldsta har inte förändrats särskilt mycket. Det är svårt att öka livslängden verkar det som.

Ändå är det en väldig massa som fokuserar på att öka på de där sista åren utan någon data som säger att de ska lyckas. Och många av de där åtgärderna är, enligt mig, saker som är klart negativa för livskvaliten just nu.

Vem vill till exempel leva under kalorirestriktion i decennier för att öka chanserna för några enstaka års längre livslängd?

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *