Vi fortsätter på gårdagens tema med att många människor som lever utan smärta eller andra besvär har ”skador” när du tittar på dem med någon typ av röntgen eller kamera.

I det här fallet är det en jämförelse mellan personer om har smärta och de som inte har smärta i knäet. Som du kan se är olika typer av ”skador” i princip identiska mellan de som har ont och de som inte har ont.

Så än en gång så finns det inget värde med att bara titta på en röntgenbild om du inte också vet en massa annat om personens eventuella besvär.

Så här ser det ut för alla leder i kroppen. Det är inga eller små skillnader mellan personer som har ont och de som inte har ont när det gäller fynd.

Det är också så att de som har ont sedan kan bli smärtfria utan att det har skett någon direkt förändring på de här sakerna om du tar en ny MR.

Det här innebär inte att saker inte kan skadas och leda till smärta eller andra besvär. Det innebär dock att det inte finns något större värde med att bara titta på en bild om du inte vet något kring eventuella besvär.

Det innebär också att du inte ska övertala dig själv att bara för att du har en skada på en bild så innebär det att du för alltid kommer att ha problem eller besvär om ingen fixar den där skadan via en operation eller liknande. Det kan så klart vara så, så är det för många som tex får en ny knäled.

Men att direkt tänka att du är dömd att få besvär för evigt tills någon ”fixar” det som syns på bilden hjälper ingenting. Det finns faktiskt en hel del studier som visar att den tron ökar risken att det faktiskt blir så.

Om vi tar länderyggen som exempel igen så har man tex där visat att de som snabbt får en röntgen vid nya ryggbesvär där röntgen egentligen inte är motiverat både kostar vården mer pengar och de är i högre risk för att få mer långvariga besvär. Lose-lose med andra ord. Fast folk tror det är bra att de tjatade till sig en röntgen 🤷‍♂️

DOI: 10.1136/bmj.e5339

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *