Det pågår en stor konferens kring nutrition i Boston just nu. Den här bilden visades av Dariush mozaffarian vid en presentation och fick mig att tänka på en artikel jag skrev för svenska dagbladet för 9 år sedan nu.

Det var en del som inte gillade min artikel då. För jag påpekar ju faktiskt att du inte kan leva som alla andra och förvänta dig andra resultat än de alla andra får.

Att höra sånt får en del människor att hamna snett. Istället för någon form av balans där de i genomsnitt överträffar medlet så blir de extrema. De ska träna varje dag, aldrig äta saker som de intalat sig själv är livsfarligt för hälsan osv.

Så jag förstår att det blir svårt för många. Vi har som samhälle gjort det här mot oss själva när vi tillåtit normen att börja avvika så pass mycket från det vi egentligen hade mätt bättre av. Det bästa hade så klart varit om vi på något vis ändrat på världen så alla börjat äta lite bättre, börjat röra på sig mer osv. Men jag tror inte att vi är ens nära en sådan förändring.

Så som individ är man fast i det här. Vill man inte följa samma väg som genomsnittet så behöver man avvika från genomsnittet när det gäller livsstil.

Jag tycker också att allting blir värre av en massa värdelösa influensers som skapar oro och problem för människor som tror på det som de bara fantiserar ihop. Du får det allra mesta i effektväg när det gäller hälsa från att göra de stora sakerna ganska bra regelbundet över lång tid.

De stora sakerna är

  • Rör på dig regelbundet, få till en 1-3 träningspass i veckan
  • Försök att se till så du sover ut typ helt i alla fall någon dag i veckan (ännu bättre med regelbundet mönster)
  • Don’t do drugs (inkl rökning och alkohol
  • Lyssna på din doktor/sjukvården.
  • Sen försöker du hitta kostvanor som ger dig en näringsrik kost.
  • Höga kroppsfettnivåer är inte bra. Det är utmanande att ändra på när man väl har det. Men man kan försöka så gott man kan att få ner det eller i alla fall hindra mer ökning.

Sen kan du helt ignorera allt trams du kan läsa kring gluten, kaffe, gurkmeja, blodsockertoppar efter en måltid, insulin, tajming av träning, superfoods, osv osv. Det är tidsslöseri som bara gör livet extra dyrt och tråkigt.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *