Typ 10 års jubileum på den här klockrena analysen av den då otroligt kända Kelly Starrett.

På den här tiden var CrossFit som rörelse näst inpå emot allting som var etablerat inom träningsvärlden. Inga lugna pass, ingen långsiktig planering, minimalt med kolhydrater, väldigt liten input från andra idrotter som var experter på delar av det som de tävlade i.

I sådana miljöer dyker alltid gurus likt Kelly Starrett upp med sina lösningar. Helt plötsligt trodde en mängd människor att de snabbt och enkelt kunde fixa problem som fysios, läkare mfl hade kämpat med att försöka behandla effektivt i årtionden.

Det Kelly höll på med var dock klassiskt technobabbel. Han hittade på ord som inte fanns, satte nya ord på saker som det redan fanns uttryck för osv.

En annan bra tränare med vettiga synpunkter vid namn Vern Gambetta kallade det här en gång för ”The Houdini Technique”. Du tar enkla saker och försvårar det så att det låter som att du kan sjukt mycket och sen samtidigt tar du väldigt komplicerade frågor och ger intrycket av att du har en väldigt enkel och supereffektiv lösning på det.

En parallell i dietvärlden här är allt snack kring tarmfloran. De flesta som säljer dietböcker kring det eller har det som sin grej på sociala medier gör det här hela tiden.

Dels komplicerar det allt kring val av livsmedel för dig, dels så tar de det enormt komplexa som är tarmfloran och gör om det till en löjlig berättelse om Darth Vader och Luke Skywalker, goda mot onda osv.

Och så säljer de enkla läsningar för dig att fixa så du får fler goda bakterier genom olika tillskott, kokböcker osv.

Att Kelly Starrett hittar på en massa saker har vi gått igenom i avsnitt 9 med Lars Berglund.

Tekniken med att hitta på egna ord gick jag och Wille igenom i avsnitt 15 som vi döpte till Trams. Det här nyttjas väldigt ofta inom träningsvärlden där man försöker att få ganska enkla saker att låta svåra och komplicerade så att man låter kunnig. Sen när det väl är saker som kräver nyans och diskussion och där det inte finns säkra svar så ger de istället dig påståenden med 100 procentig säkerhet.

Mark Rippetoe har vi för övrigt också nämnt lite i avsnitt 6 med Fredrik Correa. 👍

Till sist. Mark Rippetoe är inte helt kontroversiell han heller. Han har en metod och teknik som har har kört all in på och därmed blivit lite av en guru själv. Det finns många andra sätt att träna och andra tekniker vid skivstångsträning som funkar fint de med. Men Mark är i alla fall ingen som gör saker onödigt komplicerat och inte heller någon som så vitt jag vet har tjänat pengar på att sälja rent trams.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *