I slutet av förra året godkändes en ny medicin mot fetma för bruk i Sverige som säljs under namnet Wegovy.

Det är den första godkända medicinen som konsekvent ger människor mer än 10% viktnedgång. Viktnedgången är ofta större än så och i genomsnitt brukar den hamna kring 15%.

Det har kommit flera studier senaste året på Wegovy och där är också konkurrenter på gång med läkemedel som har liknande, och möjligen ännu större effekt.

Medicinen har nyttjats under en längre tid för diabetiker så man har också bra data på säkerhet. Tex har medicinen visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och dödsfall av alla orsaker redan.

Det jag tänkte ta upp här är dock en ny studie där man tittat på vad som händer när folk slutar med medicinen. I bild 2 kan du se hur deras vikt först gick ner och sedan är på väg upp igen.

Båda grupperna fick här råd om hur man förbättrar livsstilen, äter bättre osv. Så det är typ vanlig vård (placebo) vs vanlig vård och medicin.

De efterföljande bilderna visar effekten som den här nedgången i vikt med efterföljande viktuppgång påverkade olika riskfaktorer hos personerna.

Det man kan se där är hur tydligt dessa korrelerar med deltagarnas vikt. Högre vikt ger sämre riskfaktorer. Välkänt men det är ju fortfarande en del människor som försöker påstå att det inte är så.

I övrigt visar den här studien att det precis som med andra mediciner mot mer kroniska sjukdomar så kommer sannolikt de första som får nytta av den här medicinen fortsätta att använda den även när de har gått ned i vikt.

För slutar man med medicinen så slutar den påverka hjärnans viktreglering och då går de upp i vikt igen.

För mer intressant läsning kring den här medicinen och andra som är på gång så rekommenderar jag den här artikeln https://www.worksinprogress.co/issue/the-future-of-weight-loss/

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *