Om det är okej att ge sina barn proteinpulver eller bars är en av de vanligaste frågorna jag får när det är frågestund i stories.

Proteinet är vanligt protein. I övrigt är det ingenting konstigt i någon av de där produkterna som barn (och vuxna) inte får i sig ändå. Vanligen är proteinet från mjölk.

En del av barsen kan dock innehålla en del sockeralkoholer som kan göra magen lite gnällig både hos vuxna och barn om mängden blir för stor. Det är inte farligt på något vis men så klart inte heller något man vill ska ske ändå.

Sen tycker jag att man bör sträva mot att hålla maten enkel och baserad på råvaror. I @tyngretraningssnack så brukar vi ibland skoja om att jag äter ingredienser.

Även om vi ibland överdriver hur mycket jag gör det där så tycker jag ändå att det är ett rimligt mål.

Men extremt få personer kommer att käka 100% enklare råvaror och tycka att det är ett roligt liv. Så man gör kompromisser. Försöker hitta en balans.

Man väljer ibland gott, enkelt och billigt före något som kanske är mer tidskrävande och aningen dyrare. Men försök hitta lösningar i din vardag så det inte blir så ofta.

Jag tycker i alla fall att den här tweeten har en bra poäng. För de gånger då människor väl väljer den där lite enklare/snabbare vägen så verkar de fantastiskt duktiga på att typ lura sig själva.

Vi utgår alla ifrån förenklade regler när vi gör val så vi inte alltid behöver tänka och fundera på allt. Dessa kallas med ett fint ord för heuristik.

Här tror jag att det vi alla fått höra under vår uppväxt ställer till det ibland om vi inte stannar upp och funderar en stund. Vi behöver förstår att förenklingar inte alltid är rätt.

Min gissning är att det hos många helt enkelt är så att vi tänker:

Varm mat=bra
Kosttillskott=dåligt

Och vips så tänker vi spontant att en Big Mac & co måste vara bättre än en proteinbar. För att tänka annorlunda behöver vi stanna upp lite, fundera på hur vi kom till den slutsatsen. Ifrågasätta magkänslan.

Eller, min personliga favorit, när vi lurar oss att tro att naturligt=bra och så blir chokladmjölk med stora mängder socker bättre än en shake med chokladproteinpulver.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *