Även i den vetenskapliga litteraturen finns rent trams. Det här vet alla som faktiskt läser sakerna men hos övriga så hålls ibland studier som lite väl heliga.

Här på Instagram är det tex en del konton som brukar lägga till ”referenser” i slutet på inlägg där de har påstått en massa tokigheter och så verkar det ju som ”science” inte sant?

Tyvärr är det sällan så enkelt. Du behöver kontrollera de där referenserna. Särskilt när det du hör låter förvånade för dig eller går emot saker du tidigare har hört. För oftast är det då trams.

Många gånger har referenserna typ ingenting med det som skrivs att göra. Ibland är det cherry pickade studier som inte återspeglar forskningen i stort. Dvs någon väljer russinen ur kakan för att ge en felaktig bild till dig.

Och ibland är det bara sånt här extremt trams likt den här studien.

Det är så klart inte hållbart att granska allting du läser/hör på det viset. Men det du kan göra är att granska dina vanliga källor.

Du märker fort vilka som försöker vara ärliga och vilka som mer försöker vilseleda dig eller som bara är okunniga själva och kopierar innehåll från andra konton för egen vinst.

Det är flera stora svenska konton kring kost, träning och hälsa som inte hade haft några följare mer än deras familj om människor konsekvent hade granskat dem så här.

I bild 2 kan du se orsaken till varför det blev publicerat, tidskriften blev blåst av falsk peer review.

I bild 3 och 4 kan du se exempel på vad som stod i studien, för de som faktiskt läste den. Vilket garanterat var betydligt färre än de som såg titeln och abstraktet och sedan drog slutsatsen att det som stod där stämmer.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *