Våra kroppar är sällan särskilt ”hela” om du verkligen tittar på hur de olika delarna ser ut. Det betyder dock inte att vi behöver ha några problem eller smärta.

Det här är resultatet från en översiktsartikel där man tittat på hur längdryggen ser ut hos personer som är helt besvärsfria för stunden.

Som du kan se är det väldigt vanligt med diskbråck eller andra former av förändringar. Men de här sakerna skapar uppenbarligen inga problem för personen i fråga.

Det börjar bli mer och mer populärt idag med folk säljer någon typ av screening och fler och fler människor frågar också efter det i tron om att det är bra att hitta saker ”som är fel”.

Om du letar efter saker utan någon faktiskt vettig orsak till att leta så kommer du dock att hitta en väldig massa saker som egentligen inte spelar någon som helst roll.

Om du får ont i ryggen den närmsta veckan och tjatar dig till en MR direkt så är sannolikheten väldigt hög att du kommer att hitta någonting på den där undersökningen.

I bild 1 är det bara diskbråck men i bild 2 kan du se några ytterligare exempel på saker som du kan hitta på en MR av ländryggen hos personer som är helt besvärsfria.

Så även om din ryggsmärta bara skulle bero på träningsvärk så kommer du med stor sannolikhet att få tillbaka en MR som säger att du har någon form av ”fel” eller förändring.

En förändring som du med hög sannolikhet hade redan innan du fick ont och som också kommer finnas kvar när smärtan troligen försvinner så småningom.

Det är så att man i ländryggen kan se att personer med smärta oftare har sådana här förändringar jämfört med smärtfria personer. Men du har samtidigt personer med smärta utan några förändringar och personer som är smärtfria med många förändringar.

Innan du gör en MR av ryggen behöver du därför ha ett specifikt mål för vad du vill leta efter. Då kan den där bilden hjälpa dig att ställa en mer korrekt diagnos istället för att bara ge dig en bild av att din rygg är kass och söndrig.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *