En mindre men intressant studie som publicerades i slutet av 2022 (1).

Det man gjort här att testa tre olika dieter för typ 1 diabetiker där man har haft som huvudmål att titta på förändring i långtidsblodsocker (HbA1c) och vikt.

I bild 1 kan du se förändringen i långtidsblodsocker. Staplar som går nedåt innebär här en förbättring och staplar som går uppåt en försämring.

Den enda dieten som gav en signifikant förbättring var Look AHEAD vilket innebar att deltagarna ökade på sitt vanliga intag av kolhydrater. Från ~35 E% till ~45E%.

Samtidigt hade man en grupp som minskade sitt intag av kolhydrater från ~35 E% till ~30 E%. De såg ingen förbättring.

Det här är inget direkt överraskande resultat då långtidsblodsocker normalt sett inte har särskilt mycket med blodsockerförändringar efter en måltid att göra.

Men om du följer personer som förespråkar lågkolhydratkost där man har ett enormt fokus på just blodsockret direkt efter en måltid så kan det nog överraska.

När LCHF var som störst för drygt 10 år sedan så framställdes det som fakta att minimalt med kolhydrater var bäst och man drog sig inte för att använda väldigt starka ord mot personer som sa att typ 1 diabetiker visst kan och troligen bör äta en hel del kolhydrater.

En annan intressant aspekt här är något som du garanterat hört mig säga många gånger om i @tyngretraningssnack och @halsoveckanbytyngre. Att det är skillnad på studier som studerar ett råd jämfört med studier som tittar på faktisk fysiologi.

Både typerna av studier är intressanta men svara på olika saker. Den här studien studerade effekterna av ett råd.

När man studerar råd så blir inte följsamheten alltid särskilt bra. Men samtidigt är det så här som det blir när man använder råden i praktiken på den genomsnittliga personen.

Världens bästa råd är ju ingenting värt om inga människor vill följa det rådet.

Jag hade tex kunnat lägga upp en fantastisk kost och träningsplan för mig själv för 2023. Men det tänker jag inte göra för jag vet att jag varken har tid, ork eller lust att följa något sådant just nu 😁

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *