Det här tål att upprepas ofta. Sockersötade drycker ställer till det med vårt inbyggda system som ska hålla vår vikt stabil.

Det här är en väldigt kortsiktig studie där man testade hur en dryck direkt efter ett träningspass på 30 minuter påverkade mättnad, hunger och kaloriintag vid en måltid 60 minuter senare (1).

Mjölken och den sockersötade drycken innehöll 1000 kJ (240 kcal). Hur den energin påverkades deras energiintag vid måltiden var dock väldigt olika.

När deltagarna hade fått mjölk så valde de att äta 1000 kJ mindre vid måltiden så att de till sist hade fått i sig lika mycket kalorier som när de fick en lightdryck utan kalorier.

När de däremot hade fått dricka en sockersötad dryck så valde de istället att äta i princip lika mycket som när de hade fått en lightdryck. Det slutliga resultatet blev därför att deltagarna fick i sig ~1000 kJ mer än vid de andra tillfällena.

Det här är verkligen ingen ny kunskap. De här har man vetat i ett par årtionden nu. Sockersötad dryck är verkligen inte bra för vikten och i längden hälsan.

På längre sikt så kompenserar kroppen så klart en del via andra processer. Dricker du 500 kcal varje dag så går du alltså inte upp ett halvkilo i veckan eller liknande.

Det finns längre studier på det här över flera veckor och månader och grovt uppskattat så kompenserar vi kanske 85-95% av kalorierna till sist. Men viktuppgång blir det. På gruppnivå så klart.

Den här studien är väl lite intressant för sig själv med då den möjligen visar hur vissa agerar efter sin träning. Det säljs ju sportdrycker på de flesta gym och det finns i princip aldrig någon orsak för en motionär att dricka sådana efter ett träningspass. Köp en proteindryck eller lightdryck om du vill ha något att dricka som inte är vatten. Eller så går du hem och äter mat 👍.

Jag har skrivit om varför sockersötad dryck är kasst vid nästan alla tillfällen flera gånger tidigare. Bland annat i artikeln Läsk – världens sämsta livsmedel?

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *