Den här bilden har delats smått fantastiska 5000 gånger på Facebook just nu. Det som sägs i bilden är uppenbart fel.

När man testar de här ämnena för säkerhet så gör man det först genom djurstudier. Så lägger du aspartam i maten för djur så äter de också aspartam.

Djur hanterar också aspartam i rimliga mängder utan problem, precis som vi människor. Det finns några djur som hanterar metanoldelen (se bild 2) sämre än oss så deras gräns för hur mycket de tål blir lägre.

Deras tolerans är dock fortfarande med råge sett till vad de skulle kunna få i sig från den mat vi äter med aspartam. Aspartam är så sött för oss, ungefär 100-200 gånger sötare än socker, så vi har väldigt små mängder av det i maten.

Sen har alla djuren där ute i världen så klart inte små fabriker där de kan tillverka egen aspartam så i vanliga fall äter de inte aspartam. Precis som de inte äter pizza, lösgodis, piroger eller kex.

Det finns dock ett litet avlägset sidospår här som faktiskt är intressant.

De flesta däggdjur verkar inte känna av sötman från aspartam. Många typer av möss, råttor, grisar, hamstrar, kor, grisar mm verkar inte reagera på ämnet.

Det är främst människor och vissa andra primater som verkar tycka om smaken även om lite andra djur likt bananflugor också föredrar det.

Så om du försöker servera ditt husdjur aspartam så är det kanske inte så konstigt om det inte uppskattas så mycket som du förväntar dig att det ska göra?

Jag återanvände en bild jag visat tidigare när jag skrev om myten att aspartam kan användas för att döda myror. Det är ju i princip samma typ av argument som förs här.

Att djur skulle vara ”kloka” och fatta vad som är dåligt för deras hälsa och att vi människor då inte skulle förstå det. Med undantaget då de drygt 5000 ”upplysta” som nu delat den här bilden på Facebook 😉.

Djur är för övrigt inte särskilt smarta. Det finns liksom en orsak till varför hundägare för höra att hundar inte tål choklad hela tiden. Det är för att hundarna käkar chokladen om de får tag på den 🤷‍♂️

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *