En studie helt utan kontext kan vara precis lika vilseledande information som något helt påhittat

Publicerat den Inga kommentarer till En studie helt utan kontext kan vara precis lika vilseledande information som något helt påhittat

En studie helt utan kontext kan vara precis lika vilseledande information som någonting som en person bara har fantiserat ihop på egen hand.

Den studie som Rhonda Patrick skriver om här har jämfört intervaller på 100% av VO2max med riktigt långsamt lunkande på 25% av VO2max.

När folk promenerar för att ta sig någonstans brukar de hamnar på 35-60% av VO2max. Så klart beroende av hur vältränad personen är.

Men ska du ner under 25% av VO2max så skulle jag uppskatta att du behöver gå med en hastighet på under 3 km/h.

Det finns studier som har jämfört löpning på mer moderat hastighet, en hastighet som du kan lätt kan hålla konstant i >30 minuter. När man jämför effekten från sådana pass med mer högintensiva pass så ser man ingen skillnad i BDNF (1).

Så det här verkar vara en effekt som mest beror på om du tränar eller inte. Om där finns en ansträngning, pulsen går upp, du börjar svettas lite.

Du behöver inte köra högintensiva intervaller för att få en effekt på BDNF om du inte vill det. Och idag visar inte datan att det är bättre att köra högintensivt jämfört med måttlig intensitet (1).

Men genom att inte ge sina följare någon som helst kontext så får Rhonda dem att tro att de måste köra högintensiv träning.

Hon gör den här typen av saker väldigt ofta. Du får “exakta” procentsatser som hade passat kanon som en tidningsrubrik om allt möjligt. Tillsammans med en studie eller referens. Men du får aldrig något vettigt kontext. Aldrig en faktisk analys av styrkor och svagheter i studien eller hur man sätter den studien i ett kontext med allt vi vet sen tidigare inom området.

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier, Instagram, Mastodon, TikTok, Twitter och Facebook.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *