Den till synes eviga diskussionen kring vad som ska få kallas för sport eller idrott har visat sig igen. Den här gången är det den före detta hockeyspelaren Tommy Söderström har yttrat sig i media om att gamern Emil ”Heaton” Christensens inte borde vara med i mästarnas mästare eftersom han inte är en före detta idrottare.

Vad är sport och idrott?

Det går ju inte att komma ifrån att det är en flytande gräns från att sitta i soffan till att vinna OS-guld i tyngdlyftning, simning, triathlon eller liknande. Det mest typiska exemplet som illustrerar det här med flytande gränser är att försöka svara på frågan ”Hur lång behöver man vara för att vara lång?”.
I princip alla människor skulle kalla en person som är 200 cm lång för en lång person. Det är uppenbart att den här personen är klart längre än de flesta andra så vi kallar hen för lång. Det är också uppenbart för de allra flesta (i alla fall här i Sverige) att en person endast är 160 cm inte är lång. Det uppstår dock ett problem i fall du frågar någon var gränsen går för när någon inte längre är lång. Är det vid 190 cm? Eller kanske vid 185 cm?
Svaret på frågan är så klart att det egentligen inte finns någon faktiskt gräns, det är en flytande övergång. Men det innebär ju inte att användandet av konceptet lång är meningslöst. Det är tvärt emot väldigt användbart då du kan förmedla en persons kroppslängd så att folk snabbt får en ungefärlig bild. Vi använder ju alla ordet ganska ofta inte sant.
Precis på samma sätt när det när det gäller idrott. Gränsen är så klart flytande. Oftast är det inga problem alls att det är så och vi fortsätter att använda ordet idrott i vårt vardagliga tal som någon form av beskrivning av något som nästan alltid är fysiskt ansträngande. Många tänker nog på just det, fysisk träning.
Problemet som jag ser det är när man börjar kalla saker som uppenbarligen inte är idrott för just idrott*. Eller när man kallar något som inte är fysisk träning för just fysisk träning. När till exempel folk som är ute och spelar golf tror att de tränar konditionen.
Personligen håller jag på följande definitioner för sport, idrott, fysisk träning och motion*.

  • Sport – Du tävlar i något, oavsett vad egentligen.
  • Idrott – Du tävlar i något som är fysiskt väldigt krävande och när du tränar det så ökar din fysiska prestationsförmåga inom tex styrka, snabbhet, uthållighet eller liknande (E-sport, dart, schack osv platsar alltså inte här)
  • Fysisk träning – Du utför någonting fysiskt med syfte på att bli bättre på det. Du kan tex träna styrka, uthållighet, rörlighet, explosivitet mm. Du kan även bli bättre i många sporter som inte är idrotter genom att utföra fysisk träning. Tex tränar många golfspelare en hel del och kan ha en hög fysisk prestationsförmåga. Men de fick inte det från själva golfen.
  • Motion – Du rör på kroppen och får från det hälsa och allmänt välmående (typ promenader, golf, bowling mm)

Och jag vet, mina definitioner är inte vattentäta de heller. Det är ju som sagt flytande gränser och då blir det alltid luddigt. Men samtidigt anser jag att man behöver gränser i det här fallet. Annars så kan det bli fel i folkhälsosynpunkt. Det kan ju också bli väldigt absurt ur vissa hänseenden om du tex började spela fia med knuff när du har idrott och hälsa i skolan 😉
I just det här fallet så tycker jag dock att Söderström är lite löjlig. Jag förstår att han ser sig som idrottare och att han inte tycker att e-sportare är det samtidigt som han anser att mästarnas mästare ska vara för endast tidigare idrottare. Ser man till tidigare deltagare i Mästarnas Mästare så har det också varit idrottare.
Men han måste ju också inse att mästarnas mästare faktiskt är ett underhållningsprogram. Jag har inga som helst problem med att man expanderar vad man menar med mästare för det programmet.
Förhoppningsvis kommer Heatons närvaro i programmet och det faktum att han faktiskt tränar fysiskt en hel del kanske inspirera en del yngre gamers att också börja träna regelbundet för att de ska bli bättre på sin sport. Det skulle gynna både gamingsverige och folkhälsan 🙂
Jag har för övrigt skrivit om det här dilemmat med att vi faktiskt behöver en definition på idrott för några år sen på träningslära som säkert kan vara intressant om du vill läsa mer, Behöver vi en definition på idrott.
 
*Det finns ingen verklig definition på de här orden. Tommy Söderström använder tex istället ordet spel för något som snarare liknar det jag kallar för sport och sen verkar han använda sport synonymt med idrott. Det är med andra ord total kaos kring terminologin. För mig får du säga precis vilket ord du vill, bara du är tydlig mot de som lyssnar på dig med vad du menar med ordet för stunden.

17 svar på “Den klassiska frågan kring vad som är idrott och sport dyker upp igen”
  1. Att E-sport är en sport kan jag hålla med om.
    Att Heaton är fysisk vältränad stämmer säkert, han kan säkert prestera bra i kommande säsong. Men det har han ju tränat på ”egen hand”, inte genom dataspelskarriären.
    Tycker det roliga med programmet är att man tar diverse idrotter och tävlar i olika kategorier och ser ”vilken är bäst”. Det perspektivet försvinner om man tar folk som tävlat i vad som helst icke fysiskt men tränat på egen hand vid sidan om.

  2. Att tävla i ”vilken idrott som är bäst” faller redan när deltagarna avslutat sin karriär för allt mellan 2 och 30 år sedan. Det hade varit svårt att få det ”rättvist”?
    Sen är inte alla tävlingsmoment rent fysiska. Utslagstävlingen som varit med de senaste åren är ren reaktionsförmåga och där skulle jag gissa att ESportutövare är väl lämpade för.
    Även på senaste podden gästade ju Anders Hansen och pratade just om fysisk aktivitet är mycket viktigt för bl.a koncentration. En utövare av ESport har alltså också nytta av fysisk träning för att vara bland eliten.
    Är det verkligen så orimligt att representanter av ESport tävlar bland övriga mästare?

  3. @erik om du ser Kenny bräck som en idrottare tycker jag verkligen du ska se Heaton som en idrottare.
    Tittar man på definitionen herr Gudiol använder så är/var Heaton en idrottare. ?
    E-sport på hög nivå är löjligt mycket hårdare och mer krävande än vad gemene man tror. Det krävs, precis som i alla andra sporter/ idrotter dedikation (ofta orimliga mängder timmar varje dag) och en sund kropp är definitivt en viktig väg till toppen för fleratalet ; och precis som herr Gudiol hoppas jag att ungdomar inser vikten av träningen som ett komplement.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Mästarnas_mästare_2011

  4. Frågan kring om e-sports är en idrott eller inte tycker jag dock är mer komplicerad än vad du drar linjer här 😉 (trots att du påpekar hur flytande gränserna är)
    Speciellt när vi pratar om uthållighet för spelarna, då esport ibland kan hålla på i timmar med en turnering eller final samt har ofta väldigt intensiva dagar så spelar uthållighet i kroppen stor roll för att kunna prestera på hög nivå mentalt under så lång tid.
    Ett av de mest extrema spelen som krävde EXTREMT mycket av spelarna var Starcraft 1 där många koreaner var sjukt vältränade för att orka matcherna
    Men som sagt, flytande gränser

  5. Min definition av idrott: i tävlingsmomentet ska det utföras en atletisk fysisk prestation och den som gör denna bäst, antingen upprepade gånger eller en gång vinner.
    Således är enl min definition kroppsbyggning inte en idrott, men golf är det definitivt.
    Vad som är en ”atletisk fysisk prestation” bli givetvist subjektivt men det är omöjligt att komma ifrån ett visst mått av subjektivitet.

  6. Mattias: Är det verkligen så orimligt att representanter av ESport tävlar bland övriga mästare?

    Som jag skriver har jag ingenting emot att Heaton är med i mästarnas mästare. Däremot tycker jag inte att esport ska klassas som idrott. Det blir helt enkelt fel.

  7. tidsoptimist: E-sport på hög nivå är löjligt mycket hårdare och mer krävande än vad gemene man tror. Det krävs, precis som i alla andra sporter/ idrotter dedikation (ofta orimliga mängder timmar varje dag) och en sund kropp är definitivt en viktig väg till toppen för fleratalet ; och precis som herr Gudiol hoppas jag att ungdomar inser vikten av träningen som ett komplement.

    simon: Speciellt när vi pratar om uthållighet för spelarna, då esport ibland kan hålla på i timmar med en turnering eller final samt har ofta väldigt intensiva dagar så spelar uthållighet i kroppen stor roll för att kunna prestera på hög nivå mentalt under så lång tid.
    Ett av de mest extrema spelen som krävde EXTREMT mycket av spelarna var Starcraft 1 där många koreaner var sjukt vältränade för att orka matcherna

    Min definition är dock baserad på att man förbättrar de här egenskaperna av att utföra själva idrotten/grenen. Om man skulle definiera någonting som idrott enbart baserat på att man blir bättre på det i fall man motionerar så skulle mer eller mindre allting bli en idrott 🙂
    Med min definition är därför esport inte en idrott. Inte heller curling, golf, dart, skytte, schack osv. Det är samtliga sporter där du har en fördel av att vara vältränad men du blir inte vältränad på något vis av att utföra själva sporten.

  8. Aftermath: Min definition av idrott: i tävlingsmomentet ska det utföras en atletisk fysisk prestation och den som gör denna bäst, antingen upprepade gånger eller en gång vinner.

    En udda definition. Om du till exempel hör någon säga ”barn borde idrotta mer”. Tänker du då att de barn borde börja på någonting som innehåller en atletisk fysisk prestation när de tävlar eller tänker du att de handlar om att barn borde göra någonting som utvecklar dem motoriskt och förbättrar någon egenskap likt styrka eller kondition?
    Sen är det definitivt både väldigt fysiskt krävande att posera samtidigt som det kräver en hel del teknik och koordination för att få det rätt. Du kan ju till och med träna upp dina muskler genom att bara stå och flexa dem 😉 http://tyngre.se/artiklar/effektiv-styrketraening-av-att-flexa-musklerna-framfoer-spegeln/

  9. Jacob Gudiol: En udda definition. Om du till exempel hör någon säga ”barn borde idrotta mer”. Tänker du då att de barn borde börja på någonting som innehåller en atletisk fysisk prestation när de tävlar eller tänker du att de handlar om att barn borde göra någonting som utvecklar dem motoriskt och förbättrar någon egenskap likt styrka eller kondition?
    Sen är det definitivt både väldigt fysiskt krävande att posera samtidigt som det kräver en hel del teknik och koordination för att få det rätt. Du kan ju till och med träna upp dina muskler genom att bara stå och flexa dem http://tyngre.se/artiklar/effektiv-styrketraening-av-att-flexa-musklerna-framfoer-spegeln/

    En udda definition? Det tycker jag absolut inte, skillnaden mellan din och min definition är att jag tycker att idrott måste ha ett tävlingsmoment medans du är insnöad på själva träningen. Nåväl, för att svara:
    ”Barn borde idrotta mer” är en luddigt och slarvigt uttryck med vad jag tror folk i allmänhet menar är att barn borde ”röra på sig mer”, eller ”barn borde träna mer” eller ”motionera mer”. Idrotten främjar även gemenskap, laganda osv.
    Men rent krasst på din fråga så ja, i slutändan handlar det om att utföra en atletisk fysisk prestation i själva tävlingsmomentet, eller tycker du att barn ska ha en annan definition på idrott?
    Ang posering förstår jag inte alls poängen att ta upp det, nej det kan inte anses vara en idrott att stå och flexa sina muskler. På sin höjd då träning vilket din artikel påvisar ;).
    Men det är egentligen oväsentligt om det är det eller ej då man inte tävlar i posering, du kan i teorin vara absolut sämst på att posera men ändå vinna en byggartävling. Det finns ingen annan idrott där detta är möjligt.
    Sedan om man ska vara lite filosofisk och dra det ett varv ytterligare borde enligt mig idrott främja att man strävar efter att i tävlingsmomentet vara så stark, spänstig, snabb med hjälp av träning och kost som möjligt. Kroppsbyggning är således själva antitesen till idrott.
    Nu blev det alldeles för mkt kroppsbyggning och för lite definitionsrgument men aja.

  10. Jacob Gudiol: Som jag skriver har jag ingenting emot att Heaton är med i mästarnas mästare. Däremot tycker jag inte att esport ska klassas som idrott. Det blir helt enkelt fel.

    Det var jag som var dålig på att använda citat-funktionen. Kommentaren var till ovanstående kommentar som inte tyckte det platsade bland mästarna.
    Själv brukar jag, med glimten i ögat, definiera sport som aktivitet där du får tacklas. Övrig aktivitet är hobbys 😉

  11. Jacob Gudiol:
    Min definition är dock baserad på att man förbättrar de här egenskaperna av att utföra själva idrotten/grenen. Om man skulle definiera någonting som idrott enbart baserat på att man blir bättre på det i fall man motionerar så skulle mer eller mindre allting bli en idrott
    Med min definition är därför esport inte en idrott. Inte heller curling, golf, dart, skytte, schack osv. Det är samtliga sporter där du har en fördel av att vara vältränad men du blir inte vältränad på något vis av att utföra själva sporten.

    Den här diskussionen var kul förra gången också! 🙂
    Jag ser vad du skriver men ser att det kan bli problematiskt.
    Isf är nog friidrotterna kula, spjut, längdhopp, stav osv, i bästa fall, på gränsen till idrott.
    Även tex fotboll och hockey blir på gränsen då man knappast blir något inom dessa sporter utan att ”motionera på sidan” genom styrketräning och konditionsträning.
    Jag är nog fortfarande inne på att både sport och idrott är väldigt vida samlingsbegrepp som behöver ett prefix för en egentlig definition.
    E-sport
    Motor-sport
    Boll-sport
    Styrke-sport
    Uthållighets-sport
    osv.
    Samma för idrott.
    Bara mina två… 🙂

  12. Shrinkin David: losofisk och

    Angående ”Även tex fotboll och hockey blir på gränsen då man knappast blir något inom dessa sporter utan att ”motionera på sidan” genom styrketräning och konditionsträning.”
    Det var inte med i definitionen. Det var:
    ”när du tränar det så ökar din fysiska prestationsförmåga inom tex styrka, snabbhet, uthållighet eller liknande”
    Och börja träna hockey 3 gånger i veckan kan jag lova dig att din fysiska prestationsförmåga ökar

  13. Max Mustermann: Angående ”Även tex fotboll och hockey blir på gränsen då man knappast blir något inom dessa sporter utan att ”motionera på sidan” genom styrketräning och konditionsträning.”
    Det var inte med i definitionen. Det var:
    ”när du tränar det så ökar din fysiska prestationsförmåga inom tex styrka, snabbhet, uthållighet eller liknande”
    Och börja träna hockey 3 gånger i veckan kan jag lova dig att din fysiska prestationsförmåga ökar

    Ang citat så är det lugnt jag förstod vad du menade. 🙂
    Då är det lite en fråga om nivåer sas.
    Man kommer ju få en fysisk ”buff” om man spelar golf eller kastar pil men i mindre utsträckning än tex maratonlöpning.
    Pil, Golf, fotboll och hockey är alla en blandning av kondition och teknik.
    I alla dessa sporter/idrotter(?) får du olika mycket motionsträning under ett säg 60 minuterspass.
    Det betyder bara att mängden ”vid sidan om” träning blir mängdmässigt olika men inte att det är obehövligt.
    Så då blir frågan vilken nivå man måste ”buffas” för att det skall vara en idrott?
    Inga lätta frågor det här. 😉

  14. Intressant det här med språk. Redan för över 1000 år sedan så tävlade ju Tor med Utgårda-Loke i div idrotter som att tex äta och dricka ikapp. Så det verkar som om ursprungsbetydelsen för idrott i Norden var vad vi idag kallar sport.

  15. Shrinkin David: Isf är nog friidrotterna kula, spjut, längdhopp, stav osv, i bästa fall, på gränsen till idrott.

    Jo, på sätt och vis. Samtidigt är det idrotter där själva prestationen är så beroende av att du är vältränad fysisk så du är tvungen att träna en väldig massa annat sidan om för att vara i fysisk bra form.
    Det här gäller ju inte för de andra sakerna jag räknade upp. Där har du flera som tävlar på allra högsta nivå vars fysiska status inte direkt är på topp och där deras tävlande inte heller kommer att hjälpa dem att ta dem mot en bättre form.

  16. ”Förhoppningsvis kommer Heatons närvaro i programmet och det faktum att han faktiskt tränar fysiskt en hel del kanske inspirera en del yngre gamers att också börja träna regelbundet för att de ska bli bättre på sin sport. Det skulle gynna både gamingsverige och folkhälsan ?”
    Det är ju bara kolla på serien ”gympaläraren” där Heaton är med i ett program för att engagera en pojke som har Counter strike som största intresse till att börja vara med på idrotten. Han nämner tex att fysisk träning ger han bättre fokus när han sen spelar vilket resulterar i att pojken faktiskt går på idrotten resten av terminen. Go Heaton!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *