Idag har jag en debattartikel i Expressen kring barn, inlärning och fysisk aktivitet. Min poäng med debattartikeln är att belysa att det faktiskt inte behöver vara ämnet idrott och hälsa som ska se till att barn rör sig i skolan utan att det faktiskt finns en del studier som talar för att det möjligen kan vara ännu bättre att försöka inkludera rörelse även under andra lektioner.
Jag tänkte att det här kunde vara en bra eller intressant aspekt att lyfta då jag nu antar att nu när SVT börjar sända Gympaläraren med Kalle Zackari Wahlström så kan de påbörjas en diskussion kring att det behövs mer av just ämnet idrott och hälsa i skolan. Jag är helt för det förslaget med och här i Sverige har man via till exempel Bunkefloprojektet visat att detta kan fungera utmärkt och vara en ekonomisk vinst.
Samtidigt finns det elever som vantrivs när det är ”gymnastik” och det finns nog många som inte är så sugna på att addera till mer skoltid för att få plats med mer idrott och hälsa likt man gjorde i Bunkefloprojektet. Då kan adderad rörelser även till andra skolämnen vara en bra väg att gå som faktiskt verkar ha med sig positiva effekter både på barnens totala fysiska aktivitet och deras skolbetyg.
Min debattartikel hittar du här: Skilj inte på lektioner och ”skolgymnastik”.
Jag hade ett antal referenser med i min text men då det är lite svårt att inkludera alla dessa i en text och göra den lättläslig för även de som inte är vana vid att hitta referenser i texten så valde vi (jag och redaktörer på Expressen) att publicera min text utan referenser och istället bara addera en länk hit till de som läser artikeln där och sen är intresserade av att se källorna.
Så här följer de påståenden som jag gör med efterföljande referenser i form av länkar inom parentes:

 • De och du blir mindre benägna att bli deprimerade, får lägre risk för ångest och ofta höjs även självförtroendet (1, 2, 3)
 • Både medan de rör på sig och direkt efter har de lite lättare att lära sig nya saker (4)
 • …att flytta fokus mellan olika saker om det så krävs (5)
 • sämre impulskontroll eller med diagnosen ADHD (6, 7)
 • En studie från Storbritannien har till exempel visat att det sämst tränade barnet från en klass på 30 barn, år 1998, skulle vara bland de 5 bäst tränade idag (8)
 • ….. jämfört med jämnåriga elever på andra skolor där man inte hade denna typ av lektioner (9)

Ytterligare tankar kring ämnet

Det finns några andra aspekter kring det här ämnet som jag inte fick plats med i min debattartikel den här gången. För för ungefär 1,5 år sen skrev jag en krönika i SvD där jag har tagit upp andra kända fördelar med att barn får tillräckligt med rörelse varje dag, ”Idrott och hälsa har en given plats i skolan”.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

2 svar på “Debattartikel i Expressen om barn och fysisk aktivitet”
 1. Hej, Jag (med Chrome) hittar ingen länk/länkad bild efter din textrad ”Du hittar hela artikeln här:”. De bidde kanske nått fel lixom…
  Fridens och keep up the good work,
  Patric

 2. Tycker det som är mest hemskt med detta är att man dels bytt ut en del idrott till teoripass (vilket i och för sig inte behöver vara dåligt sålänge det inte går ut över den rörliga aktiviteten) men nu har de blandat ihop sport och idrott så att ungarna får ha E-sport istället för fysisk aktivitet! Tragiskt..
  Ingen hade väl kommit på tanken att undervisa schack på idrotten när jag gick i skolan..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *