Här är resultatet i en nyare studie som jag medvetet har väntat med att skriva om i en månad för att jag ville se om den skulle nämnas någonstans.

Vad jag har kunnat se så har det inte stått om den någonstans i Svensk media och föga överraskande så har inte heller alla ”socker är gift”-experter i sociala medier tagit upp den.

Det här är en analys av två stora svenska grupper där man tittat på förhållandet mellan intaget av tillsatt socker och mortalitet, cancer och hjärt- & kärlsjukdom.

Som du kan se (bild 1-2) fann man ett U-format förhållande där de som åt strax under 10 E% tillsatt socker var i lägst risk att dö i förtid (HR=hazard ratio) och sen ökade risken både med ett lägre och ett högre intag.

Även risken för hjärt- & kärlsjukdom och cancer följde samma form (bild 3). Det är viktigt att påpeka här att detta är epidemiologi med självrapporterad data. Denna typ av data är vanligen dålig och det gör resultatet osäkert.

Men det är ändå det här resultatet vi har. Där finns inga andra studier som solklart visar att de som äter minst socker mår bäst eller liknande. Folk som påstår att det är visat att socker är farligt när man inte äter stora mängder av det överdriver kraftigt eller ljuger.

Jag har gått igenom forskningen kring socker på Träningslära (bild 5) och den här datan passar bra med det jag tog upp där.

Det finns idag helt enkelt inga bra belägg för att ha en rekommendation lägre än de 10 E% socker som finns i mer eller mindre alla officiella kostråd idag. Där är några enstaka undantag likt WHO som förutom det officiella målet på 10E% även satt ett extra lågt mål på 5E% med motiveringen att det tros minska risken för hål i tänderna.

Till sist så fann man även i den här studien att sockersötade drycker är sämst. När det gällde just sockersötade drycker så såg man ett tydligt linjärt samband där ju mer man dricker desto sämre (bild 4). Även det här passar bra med det jag brukar ta upp (bild 6). Att man måste skilja på olika sockerkällor och det är ingen tvekan om att socker i dryck är betydligt sämre än annat.

Problemet är att många klumpar ihop allting som en och samma sak och helt plötsligt är frukt farligt eftersom läskdrickare mår dåligt

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *