Förra veckan berättade jag om hur jag förutsåg framtiden när jag i Tyngre Rubriker sa att studien vi diskuterade skulle lyftas fram som bra bevis av tex Ann Fernholm (bild 1). Trots att studien egentligen inte säger något mer än att viktnedgång är bra. Jag påpekade även det för Ann på hennes Facebooksida.

Jag tycker att den diskussionen som uppstod är ett bra exempel på hur en diskussion vanligen artar sig när någon har överdrivit och sen ska försöka backa upp sina påståenden.

Först började diskussionen med att Ann ville diskutera mig som person istället för att svara på de frågorna som jag tog upp. Jag har inte inkluderat några bilder på detta då det är ointressant i sakfrågan.

Sen när hon väl började diskutera sakfrågan så började hon direkt ignorera frågorna kring den här nya studien (bild 2-6). Trots att hon alltså skrivit en hel artikel om att den här studien ger mer stöd för att socker orsakar fettlever så har hon alltså ingen egentlig motivering alls till varför.

Istället drar hon upp en subgruppsanalys från en tidigare studie som vi redan har diskuterat (bild 4-9). I den studien gick vissa av barnen inte ner något i vikt enligt vågen men tittar du på datan från MR undersökningen så har barnen minskat sin fettmassa både under huden (SAT) och kring buken (VAT). Där finns liksom ingen annan känd plats där en massa fettmassa skulle gömma sig. De här 9 barnen i subgruppsanalysen har uppenbarligen också gått ner i vikt. Att vågen inte visade det är slumpen.

På 9 dagar kan du göra allting rätt och ligga på underskott utan att vågen visar det varje gång du ställer dig på den. Alla vet att en våg lätt kan visa ±2kg under en vecka.

Innan jag skrev min senaste kommentar så gjorde Ann sen det klassiska knepet som är väldigt vanligt från de som inte gillar att diskutera fakta bakom deras påståenden, de ”avslutar den här diskussionen”.

Man skriver först sina egna argument och sen säger man att det är ens sista kommentar. Ett bra sätt att faktiskt undvika att svara på de frågor som ställs.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *