Det här är en intressant artikel av två orsaker. Delvis för att den visar på ett intressant fynd men kanske framförallt då den visar hur otroligt mycket överdrifter som florerar ute i världen när det gäller tarmfloran och mental hälsa.

Det här är alltså den senaste forskningen. Och det man tar upp är att man än så länge bara har korrelationsstudier som visar på ett samband. Det är ingen som vet säkert vad som orsakar vad.

Det man har visat nu är alltså då att specifikt två typer av bakterier möjligen kan ha en större betydelse. De har i alla fall en tydligare korrelation med depression.

Men det är alltså fortfarande ingen som verkligen har testat vad som händer om man förändrar dessa bakterier, eller några andra.

Trots detta har vi alltså flera böcker under ”fakta” i bokhandeln där författarna påstår att de vet hur du ska äta för att du ska må bättre mentalt. Rent trams med andra ord.

Sen ger de säkert helt ok kostråd. Det finns ju ingen bok någonstans som säger till folk att äta sämre än vad en stor andel av befolkningen äter idag. Så när det gäller fysisk hälsopåverkan så gör dessa böcker troligen ingen skada.

Däremot kanske de föder falskt hopp. Dessutom är dessa böcker ofta också fulla med påhittade varningar om olika livsmedel. För den som tror på det som som står i dessa böcker så kan de då innebära att de går runt och är rädda för vissa saker helt i onödan.

Sen har faktiskt köparna också blivit blåsta på pengar. De tror att de ska få läsa om vetenskap och forskning och istället får de en skönlitterär bok löst baserat på spekulationer inom forskningen.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *