Den vetenskapliga tidskriften British Journal of Sports Medicine, BJSM, är en av de mest kända tidskrifterna kring idrottsmedicin i världen. Genom åren har många framstående studier inom det området och de fortsätter än idag att publicera många bra studier kring idrottsmedicin.

Om du följer mig i sociala medier så vet du emellertid att BJSM på senare år helt har tappat bollen efter att flera av deras redaktörer har fallit för LCHF-propaganda. Detta har visat sig både i att tidskriften har börjat publicera en massa ledare och åsiktsartiklar som berör nutrition som samtliga har en tydlig LCHF-agenda och i att redaktörerna själva har börjat promota dieten och dietens förespråkare väldigt okritiskt i sociala medier.

Jag ska inte upprepa allt detta här men för några dagar sedan var det några forskare inom nutrition som tröttnade på BJSM och valde att publicera ganska tydliga bevis på att BJSM inte på något vis ens försöker att föra en rättvis och objektiv diskussion kring ämnet. Det hela startade i början av 2017 när följande artikel publicerades, Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions.

Detta är snällt sagt en dålig artikel. Författaren har selektivt valt ut studier av sämre kvalité och ignorerat bättre studie för att sen försöka argumentera för sin sak. Den här artikeln har BJSM sen promotat flera gånger om via sina sociala medier och jag tog bland annat upp den och dess kritik för några månader sen.

Det som däremot uppdagades för några dagar sedan gör däremot den här situationen än mer absurd och det är det jag tänkte skriva om här. Allting jag tar upp är presenterat i betydligt mer detalj i följande fria artikel för den som är intresserad för ytterligare information och inte har några problem med engelska.

Det som hände var i korthet följande. BJSM publicerade ledaren om mättat fett som nämns ovan mars 2017. Direkt samma dag skickade några forskare iväg ett mejl till BJSM


där de frågade om de skulle vara intresserade av att publicera en replik på denna ledare. BJSM återkom aldrig med något svar.

Istället publicerade forskarna en redigerad version av vad de hade tänkt skicka in till BJSM på pubcommons (1). Denna redigerade replik har jag med bland flera andra repliker i mitt inlägg för 2 månader sedan med. Inte heller efter att forskarna gjort sin replik offentlig och att de påpekade att de inte ens hade fått ett svar från BJSM så hörde BJSM av sig på något vis.

Mer än ett år senare så skickar BJSMs officiella twitterkonto ut en tweet där de promotar ledaren kring mättat fett igen och de formulerar sig då på följande vis. Här påstår alltså redaktionen för BJSM på allvar att det inte har inkommit någon replik på den här artikeln om mättat fett. Med det påståendet så insinuerar de så klart att allt i artikeln skulle stämma och att det inte finns någonting som man kan ge en saklig replik på.
 

Jag rekommenderar dig att trycka på tweeten och kolla in alla svar för de är verkligen underhållande. För det är direkt väldigt många som påpekar det uppenbara att det faktiskt var många som kom med repliker och det är också många som påpekar att BJSM gör bort sig.

Efter det här så hör sen chefredaktören för BJSM av sig till en av forskarna som mejlade dem samma dag som artikeln publicerades för drygt ett år sedan och säger att han måste ha missat mejlen och han frågar nu om de fortfarande är intresserade av att publicera sin replik.
Chefredaktören, Karim Khan, får ett ja som svar från forskaren, David Nunan, och efter det här följer sen en väldigt lång följetong av mejl som jag tycker kan summeras med följande:

  • David Nunan och hans kollegor vill få sin artikel publicerad med gratis tillgång till alla istället för att den blir publicerad som låst och endast öppen för prenumeranter. De påpekar att BJSM har publicerat den första artikeln om mättat fett för fri tillgång till alla och att det därför vore lämpligt att deras replik också blir publicerad öppen för alla.
  • BJSM och Karim Khan svarar att man antingen kan betala 2000 pund för att få sin artikel open access eller så blir artikeln låst. Enda möjliga undantaget är i fall deras artikel blir publicerad som ”Editor’s Choice” vilket innebär att chefsredaktören, Karim Khan, väljer ut artikeln så den blir gratis ändå. Det är oklart vilka kriterier som används när en artikel blir ”Editor’s Choice” och redaktörerna på BJSM vill inte förklara vidare på den punkten trots flera förfrågningar.
  • Nunan med kollegor får reda på att deras artikel inte kommer bli publicerad som ”Editor’s Choice”. De ber då BJSM om att få lägga till en fotnot i slutet av deras artikel för att upplysa läsare om potentiell bias hos redaktionen hos BJSM. De påpekar då också att de har funnit ett tydligt mönster där artiklar som är pro-LCHF blir valda som ”Editor’s Choice” och de eventuella repliker som blivit publicerade blir det inte. Här kan du se deras lista.
En tydlig LCHF-bias hos redaktörerna hos BJSM
En tydlig LCHF-bias hos redaktörerna hos BJSM. De släpper igenom artiklar om nutrition som inte ens är deras område och gör dem fritt tillgängliga för allmänheten. Om de sen publicerar någon replik så blir den låst för allmänheten
  • BJSM vägrar lägga till en fotnot till artikeln och säger att det inte är någon möjlighet som de erbjuder. Nunan och hans kollegor frågar varför men får inget ordentligt svar. De frågar också om de kan publicera sin fotnot som extramaterial men de har ännu inte fått något svar alls på den frågan. Istället från Nunan och hans kollegor publicera sin fotnot som en replik online på sin egen artikel (2).
  • I denna fotnot tar man även upp att BJSMs twitterkonto inte har nämnt deras replik någon gång sen publiceringen. Det här twitterkontot drivs främst av Karim Khan, chefsredaktören på BJSM. Via det kontot så har han promotat alla de tio artiklarna ovan som han valt göra öppna för alla flera gånger om.
  • Den 10 september, lite mer än en vecka efter att repliken blivit publicerad i BJSM, så promotar BJSMs twitterkonto återigen artikeln om mättat fett (3). Samtidigt har samma konto flera gånger om promotat podcasts där författaren till artikeln om mättat fett är med (4, 5, 6). Att det finns en replik på denna artikel har ännu inte nämnts, nu 19 dagar efter dess publicering.

Det här var alltså då en ordentligt förkortad version av det som har hänt. Det här är också en enstaka situation. Tendenser till sådant här agerande är vanligt förekommande på twitter men av självklara själ så är det sällan som någon orkar med att lägga ner så mycket arbete som Nunan mfl gjorde i det här fallet.

Summering

Man kan ju verkligen fråga sig om en tidskrift inom idrottsmedicin överhuvudtaget ska publicera texter kring nutrition eller om de ska promota dietböcker i sociala medier osv? Men om de gör det så förväntar sig i alla fall att de ska göra det på vetenskapligt vis, det är ju trots allt en vetenskaplig tidskrift.

Enda sen flera av redaktörerna för BJSM och då även chefsredaktören Karim Khan börjat äta och promota LCHF så har detta dock inte varit fallet. BJSM har de senaste åren publicerat flera artiklar av dåliga kvalité som inte varit faktiska studier utan ”ledare”, ”åsiktsartiklar” eller liknande.

Sen har man gjort dessa fritt tillgängliga för alla att läsa och släppt pressreleaser så det blivit stora rubriker i media där författarna till dessa artiklar fått väldigt stort utrymme att säga saker som är ännu sämre uppbackat av fakta.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

2 svar på “BJSM förfall – från att vara en seriös tidskrift till att okritiskt promota trams”
  1. Undrar om de stavat fel på iconoclast i samtliga sina tweets med vilje? Man tycker ju ändå att en British Journal borde kunna stava på Engelska iaf.

  2. Helt otroligt….har de blivit mutade eller förälskade i LCHF..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *