Kreatin är ett av få kosttillskott där man verkligen kan se en mer eller mindre konsekvent positiv effekt. Kreatin finns i maten vi äter, främst i animaliska livsmedel. Fast även för de som äter kött så verkar ett extra tillskott av kreatin ge en ytterligare effekt.

Det finns dock ett tak när det gäller kreatinnivåer i kroppen och när vi har nått dem så kommer extra kreatin inte att ge någonting utan våra njurar får istället jobba för att få ut kreatinet ur kroppen.

Människor som äter vegetarisk kost eller vegankost får i sig betydligt mindre kreatin via kosten och tidigare epidemiologiska studier har visat att dessa personer också har lägre kreatinnivåer i musklerna än andra.

Det här är resultatet från den första längre interventionsstudien som undersökt vad som händer när friska kvinnor går från att äta en blandkost till att äta vegetarisk kost. Resultatet blev föga överraskande att deras kreatinnivåer sjönk i musklerna.

Kreatin är en betydelsefull energibuffert i musklerna och med låga nivåer så orkar vi inte arbeta anaerobt lika länge som med höga nivåer. Framför allt är det intermittenta arbeten likt upprepade sprinter i bollidrotter eller flera set på gymmet.

Kreatin har också visat sig kunna bidra till förbättrade resultat från träningen på sikt när det gäller mer styrkeorienterade sporter.

Så även om kreatin verkar fungera även för de som äter animaliska livsmedel så verkar det alltså vara än mer potent att hjälpa alla de som äter inget eller lite animaliskt. Mer potent innebär dock givetvis bara att de kommer upp till samma nivåer som de som äter animaliskt redan ligger på.

När det gäller dosen så är det de samma för alla oavsett vad man äter, 5gram per dag är mer än tillräckligt.

Studien, Changing to a vegetarian diet reduces the body creatine pool in omnivorous women, but appears not to affect carnitine and carnosine homeostasis: a randomised trial

Se inlägget på Instagram

Uppskattade du den här artikeln?

Allt som jag skriver på den här sidan och mina sociala medier är gratis för alla, men tar så klart av min tid. Så om du uppskattar det jag gör så kan du stödja mig lite så jag kan lägga mer tid på att skriva och dela intressanta saker genom att bli medlem på min Patreon.

Glöm inte att också följa mig på Sociala medier. För närvarande är jag mest aktiv på Mastodon, Instagram. Facebook och Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *