BCAA är de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Dessa tre aminosyror är essentiella vilket innebär att vi måste få dem i oss genom kosten. Muskler består av ungefär 30 % BCAA.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

7 svar på “BCAA (Branched-chain amino acids)”
 1. BCAA före och efter träning i ett fastande tillstånd. Efter träning följt av en måltid med mer protein så har det fortfarande en effekt på proteinsyntesen.
  När det gäller BCAA så verkar det vara en väldigt stor hype kring det i USA. Här i Sverige pratar man mer om EAA och det är också EAA som är mest välstuderat. Resultatet i den här studien är lite överraskande för mig i alla fall men det visar samtidigt att det är riskabelt att dra slutsatser från en form av supplementering (i det här fallet EAA) till en annan (alltså BCAA). För EAA har man ju visat har en potent effekt på proteinsyntesen om det intas innan träningen.

 2. Så det har alltså fortfarande en potent effekt för oss som tränar helt fastande (utöver BCAAs såklart)? Jag brukar själv ta en portion BCAAs innan och vassleprotein + kolhydrater just efteråt.
  Svårt att dra några slutsatser såklart, men skulle det vara mer fördelaktigt med EAA än BCAA på fastande mage innan styrketräning?

 3. David:
  Så det har alltså fortfarande en potent effekt för oss som tränar helt fastande (utöver BCAAs såklart)? Jag brukar själv ta en portion BCAAs innan och vassleprotein + kolhydrater just efteråt.
  Svårt att dra några slutsatser såklart, men skulle det vara mer fördelaktigt med EAA än BCAA på fastande mage innan styrketräning?

  Leucin och möjligen till mindre del några andra aminosyror sätter igång proteinsyntesen. Men utan tillgång på i alla fall alla de essentiella aminosyrorna över en lite längre tid så fortsätter inte proteinsyntesen att vara igång. Studien som nämns på kolo visar att det gäller särskilt om du bara får i dig de grenade aminosyrorna. Så de väldigt snabba proteinen och aminosyrorna får du troligen bättre effekt med om du direkt efter får i dig mer långsamt protein med.
  EAA har visat sig höja proteinsyntesen efter träning när det tas före så det fungerar. BCAA har inte testat bara före vad jag vet men då före+efter inte har någon effekt så har jag svårt att se att det skulle hjälpa bara före. Om man fokuserar på proteinsyntesen då. Som Grub påpekat i tråden på kolo så kan BCAA påverkar andra saker så som hur alert du känner dig.

 4. Hej!
  Finns det en anledning till att köpa EAA eller BCAA ifall man inte har fastedagar?
  Det räcker väl bra att dricka proteinpulver eller äta mat innan träning, för att man ska få den bästa effekten från proteinsyntesen? En vän till mig kör BCAA innan träning trots att personen har ätit 2h innan – är det lönt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *