En intressant studie det här, Getting the most health benefits from fruit smoothies: Researchers find adding a banana decreases level of flavanols. Forskare jämförde upptaget av flavonoider från en smoothie beroende på om det fanns bananer eller inte med i den. Bananer, och en del annan frukt, innehåller ett ämne som ganska snabbt gör dem bruna när du har tagit bort skalet. Detta ämne kallas för polyfenoloxidas och förutom att göra frukten brun så kan det också påverka biotillgängligheten av flavonoider.
Flavonoider är ämnen som finns i växter som bidrar till deras variation i färg. De tros ha positiva hälsoeffekter och idag finns det större RCT-studier där man har gett människor större mängder flavonoider och sett positiva effekter. Hur stor påverkan de har på vår hälsa i praktiken i de mängder vi normalt konsumerar dem är lite mer tveksamt men de tros trots allt vara positiva.
Banan påverkade upptaget av flavonoider negativt
I den nya studien så testade forskarna effekten från bananer på flera olika sätt. Dels testade man om en smoothie med banan i påverkade upptaget jämfört med en smoothie gjord på bär. Bär innehåller då väldigt lite polyfenoloxidas. Man fann att banan hade en betydande effekt och att mängden flavonoider minskade snabbt efter att smoothien var blandad.
Man testade både koncentrationen i drycken innan någon drack den (graf till vänster) och mängden som togs upp av försökspersoner efter de druckit smoothien (staplar till höger).

Förutom att titta på det bara så här så undersökte också forskarna effekten av tillsätta ett ämne som stoppar polyfenoloxidas från att verka och då såg man inte heller någon effekt på nivåerna av flavonoider. Sedan testade man också vad effekten blev om deltagarna intog flavonoiderna och banansmoothien var för sig så att de först blandades i magen. Även här såg man en påverkan på upptaget men den var inte lika stor som när man först hade mixat det till en smoothie med båda ämnena i.
Det är inte bara bananer som innehåller polyfenoloxidas men det är högt i bananer. Du hittar det däremot också i hyfsat hög koncentration i en del äpplen som också ofta blir bruna ganska snabbt efter att du tagit bort skalet.
Ska man bry sig om sånt här?
Det här är ett typiskt exempel på en mekanism som man kan visa finns där och som det är väldigt lätt att dra stora växlar ifrån. Jag har redan fått en del klipp saker på sociala medier skickade till mig som berör den här studien där det påstås att man absolut inte ska ha bananer i som smoothie.
Det finns dock mycket annat i mat som har påverkan på vår hälsa och det går inte att hänga upp sig på en sak på det här viset och sedan dra en massa långsiktiga slutsatser. Det är viktigt att komma ihåg att i den här studien så har man inte ens tittat på om det här har några effekt på olika riskfaktorer i hos människor.
Det man vill göra när man har hittat sådana här mekanistiska saker som potentiellt skulle kunna påverka vår hälsa på något vis är att undersöka om den där potentiella saken spelar någon roll i praktiken. Du behöver med andra ord dela in försökspersoner i två eller fler grupper och sedan ge dem smoothies över i alla fall några veckor för att undersöka om där blir några mätbara skillnader om dessa smoothies innehåller bananer eller inte.
Att bara stanna vid en mekanism och dra långt dragna slutsatser blir fel 99 av 100 gånger. Eller jag vet inte om den frekvensen faktiskt stämmer men det är i alla fall väldigt ofta en dålig idé. Det är så vissa dietgrupper vid olika tidpunkter har kommit fram till att spenat är dåligt på grund oxalat, frukt är dåligt på grund av socker, bönor är dåligt på grund av lektiner och så vidare.
Jag skulle rent av säga att du med hjälp av att selektivt lyfta mekanismer kan hitta på en berättelser om varför just din diet skulle vara den bäst i världen, oavsett vilken diet du förespråkar. Så irrelevanta är faktiskt mekanismer om de inte också har visat sig spela roll i praktiken, i studier på människor där man tittar på saker som vi faktiskt bryr oss om. Helst ska man så klart titta på mer hårda utfall likt sjukdom, prestation, välmående eller annat. Men ofta får man nöja sig med att man har tittat på etablerade riskfaktorer likt blodtryck, blodfetter, blodsocker, inflammation eller annat.
Sen är det här så klart fortfarande en mekanism som skulle kunna vara betydelsefull. Att man inte har undersökt något innebär givetvis inte att effekten inte finns där. Men om du väljer att agera på det här och utesluta bananerna från dina smoothies så ska du vara medveten om att det än så länge är en svag grund till det beslutet. Du kanske får rätt i slutändan. Eller så har du bara gjort dina smoothies lite mindre goda 🙂
Sen ska man så klart också tänka på att det här bara gäller om man blandar i frukter eller bär med mycket flavonoider i sin smoothie. Om du inte har lagt i något sådant så spelar det ju ingen roll alls om där finns ämnen som hade kunnat hindra upptaget av dem en del.
En anledning till att jag är så glad åt dina inlägg är att de är så förnuftiga och faktamässigt välgrundade… om jag har banan i min smoothie så är det för att spenat inte blir lika fylligt och gott och så hoppas jag på lite extra kaliumstöttning då från bananerna. Sen fick jag en hel låda nästan för trötta bananer en gång och delade dem i halvor och frös in – gav mig anledning att göra frukostsmoothies i flera veckor.