Ärftligheten för olika egenskaper mellan olika syskon. Det är väldigt tydligt att ju mer gener som två syskon delar desto starkare blir sambandet mellan syskonen när det gäller dessa egenskaper.

Att längd har en stor ärftlighet är det nog få som tycker är kontroversiellt men som du kan se är det även starka samband mellan många andra egenskaper hos enäggstvillingar (monozygotic). Mycket som vi människor gärna vill tro att vi styr mycket genom att vara bra föräldrar eller liknande är alltså till stor grad styrt av våra gener, däribland BMI.

Notera dock att den här typen av uträkningar endast gäller för den miljön som man studerar. Så i en normal västerländsk miljö idag är det till stor grad ens gener som styr ens BMI. Detta eftersom miljön trots allt ändå är ganska snarlik för alla människor.

Skulle du däremot ta överviktiga människor idag och sätta dem i ett tält någonstans uppe i skogarna i Norrland och endast servera dem potatis och torrt kött så hade deras BMI så klart drastiskt förändrats.

En ny miljö innebär alltså att genernas betydelse också förändras.

Den här informationen är däremot ändå viktig eftersom den visar att den största skillnaden mellan människor som är långa-korta, smala-tjocka eller duktiga-dåliga i skolan idag inte är hårt arbete och bra inställning utan det är generna.

Sen är i och för sig även förmågan att arbeta hårt och hängivet för någonting också en egenskap som starkt påverkas av gener 😉 Förhoppningsvis kan det här bidra med lite ödmjukhet till alla de som är extra bra på någonting.

Visst kan man vara stolt över sin insats eller förmåga men man ska även veta att många som egentligen kan ha jobbat hårdare för någonting ändå får sämre resultat på grund av ett sämre utgångsläge.

Jag hade en fotbollstränare en gång för många år sedan som uttryckte det för mig på ett väldigt bra sätt när jag var tonåring. Talang är någonting man ska vara glad över, det är ingenting att vara stolt över.

Bilden är från studien, Genetics and educational attainment.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *