Kan det vara så att röda kläder är mer fördelaktigt i en tävlingssituation? I 2005 publicerades en studie där man undersökte om röda kläder kunde vara positivt för en atlets prestation. I studien tittade man på framgång i fyra Olympiska idrotter; boxning, taekwondo, och de två brottningsstilarna- grekisk-romersk och fristil. I alla dessa sporter har inte de tävlande sina nationalfärger utan slumpvis antingen röd, eller blå dräkt. Av 441 matcher vann röd 242 och i alla sporter hade röd bättre statistik. Rött hade ännu bättre statistik när matchen var jämn, då 62% av matcherna vanns av de som bar rött. Studien förklarade fenomenet med att människor associerar färgen röd med dominans och aggression.

I Augustinumret 2008 av Physiological Science publicerade Hagemann et al en annan teori; Att färgen kan ha påverkan på domarens beslut. I den studien fick 42 domare i taekwondo se filmer på sparringrundor med två lika duktiga atleter. I varje video bar en atlet blått och en atlet rött. Varje domare gjorde en individuell bedömning och gav poäng för attack. Sen tittade de på klippen igen, men den här gången var färgerna digitalt ändrade så att de som hade haft blått tidigare nu hade rött och vice versa. Man såg att domarna gav i genomsnitt 13% mer poäng till de som bar rött, även fast prestationen var exakt densamma.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Av Joel

Ett svar på ”Ara Abrahamian skulle burit rött!?”
  1. Ja, man undrar hur de har rad att forska i allt detta! =) Fin blogg joel, jag ska satt ut en lank pa min blogg. Ha det bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *