Ny data från Tyskland som visar att sockerintaget hos tyska ungdomarna har minskat sedan 1990.

De här siffrorna passar bra med mycket annan data från flera olika länder nu. I efterföljande bilder kan du se siffror för Sverige, Norge, USA och Australien.

Den här datan från Tyskland är dock speciell eftersom man har använt sig av en biomarkör för sockerintag som du kan mäta i urinen.

Det här är alltså inte data där man ber människor själva berätta vad de äter eller där man försöker räkna ut hur många kilo socker som säljs per person som annars är de absolut vanligaste sätten att mäta.

Övervikten har däremot fortsatt att öka på alla platser världen över.

Allt det här är faktiskt inte särskilt överraskande.

Det finns bra belägg för att sockersötad dryck är kasst. De bidrar utan tvekan till övervikt i samhället och man har visat i studier att om du får folk att sluta dricka dem går de i genomsnitt ner lite i vikt.

För socker överlag finns det inte alls särskilt mycket som talar för att det är unikt dåligt på samma sätt. Det finns ingen data idag som visat att socker är extra bra på att göra människor feta eller att de går ner bara de minskar på socker i sig.

I djurstudier är inte heller socker i fast form något ”extra effektivt” för att göra dem feta.

Sen blir så klart en konsekvens av kraftigt minskat sockerintag ofta att människor väljer bättre mat då de har gjort ett aktivt livsstilsval.

Så de här trenderna i många länder med mindre intag av socker men fortsatt ökning i övervikt kan mycket väl bero på att folk bara byter en typ av skitmat mot en annan. Och då blir det inte bättre.

En sak som talar för att det är så är att människor fortsatt äter mer och mer ultraprocessad mat. Nu är inte ultraprocessad mat en perfekt kategori för att bara singla ut skitmat men jag skulle säga att där är en tydlig korrelation.

Så för att summera. En sockerfri kaka är fortfarande en kaka 👍

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *