Jag brukar ju förenklat säga att människor äter för mycket av det jag kallar för skitmat som ger stor belöning. Det stora problemet i kosten idag är att vi äter för mycket av ingredienserna i ”kakreceptet”. Alltså tillsatt fett, socker och mjöl som tillsätts i rikliga mängder.

Den mat som passar i den kategorin är ofta mat som många upplever som väldigt god. Det finns också ett klart samband mellan att mat som är högbelönande också är god. En hel del tolkar mig då som att jag bara säger att folk borde äta mindre god mat.

Men god mat och högbelönande mat är inte samma sak. God mat handlar mest om hur något upplevs i munnen både när det gäller smak och konsistens. Högbelönande mat innefattar den delen men också hur maten påverkar oss efteråt, när den kommer in i kroppen.

Det som bilden illustrerar är hur man visar detta på möss. Mössen får först två drycker som de tycker om lika mycket och väljer att dricka lika mycket av. Sedan börjar man tillföra energi rakt ner i magsäcken på mössen när de äter en av de två smakerna.

Efter några dagar låter man sedan mössen välja fritt mellan smakerna igen och då ser man att de tydligt föredrar den smaken som hade gett dem extra energi.

Det här visar att energin i sig, trots att den inte på något vis har påverkat smakupplevelsen, gör att mössen efterhand börjar tycka om smaken mer. Det här är en belöningseffekt.

Hos människor kan vi inte göra så här välkontrollerade studier. Men man har gjort det samma med yoghurt där människor fått äta smaksatt yoghurt där de gillat två smaker lika mycket från början. Den ena yoghurten har dock varit fetare och efterhand så har människorna börjat gilla den mer.

Du kan också se den här effekten från koffein och alkohol. Många av de drycker som har detta i sig är beska och ingenting som de flesta tycker om första gången de testar. Men efterhand så lär sig kroppen att den där beska smaken kommer med en drog som vi gillar och då börjar vi också successivt att gilla smaken mer.

Vill du veta mer om allt sådant här så diskuterade vi nyligen det de här i avsnitt nr 214 av Tyngre Träningssnack.

Sen finns så klart min bok skitmat. Den går att köpa hos Tyngre. Finns ljudbok och ebok med 👍

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *