Den här grafen visar hur stor andel av invandrare till USA som är normalviktiga beroende på hur länge de bott i landet (blå staplar) i förhållande till personer som är födda och uppvuxna i USA (röda staplar). Som du kan se förändras fördelningen hos invandrarna efter hand och när de har bott i landet i 10-15 år så är fördelningen precis den samma hos dessa som hos de som alltid bott i USA.

Nu när du vet det så kan du fråga dig vad som är den mest rimliga huvudsakliga förklaringen till det här? Jag ger tre alternativ där de två första är baserade på de förklaringar som troligen flest människor tror på idag när det gäller övervikt.

1. Övervikt beror på dålig självdisciplin. När människor immigrera till USA så tappar de efterhand som självdisciplin och de börjar då frossa i sig en massa mat de inte borde äta.

2. Övervikt beror främst på dåliga gener. När människor immigrerar till USA så förändras deras gener så de blir mer benägna att gå upp i vikt

3. Övervikt beror främst på miljön runt omkring dig. När människor flyttar till USA påverkas de, precis som de som redan bor där, av miljön och efterhand så kommer de därför att ha lika få normalviktiga personer i ”sin grupp” som de som alltid bott i den miljön.

Även om förklaring 1 är möjligt så finns det väldigt lite som talar för det. Förklaring nr 2 är inte möjlig rent fysiologiskt förutom om vi tänker genuttryck. Gener kan utan tvekan inverka på ens risk att utveckla övervikt men det förklarar inte utvecklingen mot fler överviktiga.

Förklaring nr 3 finns det däremot en överlägsen mängd evidens bakom men trots det är det väldigt få som tycker att det är rimligt att vi ska försöka förändra på miljön, de tycker istället att vi ska försöka förbättra folks självkontroll och kunskap, en taktik som inte har fungerat på drygt trettio år nu.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *