En ny meta-analys på rökning publicerad i dagarna visar att om du bara röker en cigarett om dagen så har du ändå hälften av den ökade risken för hjärt- och kärlsjukdom som någon som röker 20 cigaretter dagligen.

Det är alltså det faktum att man faktiskt röker som är det stora problemet, inte mängden cigaretter. Även om givetvis en dubbelt så hög risk för den som röker 20 st cigaretter varje dag istället för 1 är betydande.

Det här ska inte tolkas som att man lika bra kan röka mycket i fall man nu ändå röker. Rökning har ju flera andra negativa effekter förutom en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom som man bör bry sig om.

Dessutom är det så att det är fler som lyckas sluta röka i fall de sen tidigare har dragit ner på mängden cigaretter de röker. Så minskar du ditt rökande så ökar chanserna för att du sen ska kunna sluta röka helt.

Det här tycker jag istället ska ses som en påminnelse att rökning verkligen är dåligt för hälsan och att man verkligen bör försöka sluta helt istället för att nöja sig med att man kanske har dragit ner på mängden rökning en hel del.

Studien: Low cigarette consumption and risk of coronary heart disease and stroke: meta-analysis of 141 cohort studies in 55 study reports

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *