När jag kom hem från min resa i slutet på förra året började jag samla på mig intressanta artiklar som publicerats under tiden jag var borta och jag håller fortfarande på att beta av listan 🙂 Senaste på tur var en studie där man egentligen bara redogjorde för resultatet från ett fystest av en endaste person. Men det var inte vilken person. Resultatet från den här personens tester får nästan ses som övermänskliga:

Eur J Appl Physiol. 2011 Oct;111(10):2625-8.
The upper limit of aerobic power in humans.
Burtscher M, Nachbauer W, Wilber R.
Data on the upper limit of aerobic power in humans are scarce. Thus, here we demonstrate extraordinarily high V’O(2)max and submaximal exercise performance in a young elite cross country skier (22 years, 170 cm, 63 kg; hemoglobin: 16.8 g/dL) who was evaluated before winning an Olympic gold medal. The test was performed during progressive roller-ski exercise on an outdoor uphill track (7-10% incline). The athlete demonstrated a V’O(2)max of 90.6 mL/min/kg (45 s average; 26 METs; 5.7 L/min). But even more impressive than V’O(2)max was his ability to exercise at a V’O(2) of 65 mL/min/kg (71.4% V’O(2)max) at a lactate level of 1.6 mmol/L. At the self-selected maximal lactate steady state he consumed 78 mLO(2)/min/kg (85.7% V’O(2)max) with a corresponding lactate level of 4.4 mmol/L. These values rank among the highest ever demonstrated in human beings.

Helt enormt bra resultat. En maximal syreupptagningsförmåga på 90,6 ml/kg/min. Normala siffror för en inaktiv person är strax under 40 ml/kg/min. En väldigt vältränad fotbollsspelare ligger någonstans kring 60-65 ml/kg/min och elitidrottare inom löpning ligger kring 75-85 ml/kg/min. När man testade flera elitcyklister som bland annat vunnit deltävlingar i Tour the France fick de bästa värden omkring 85 ml/kg/min (1). Andra studier på elitcyklister har visat på värden mellan 70-80 ml/kg/min (2). Skidåkare är de idrottare som överlag har de högsta VO2max av alla idrottare och det sägs att Björn Dahlie ska ha haft ett uppmätt värde på 96 ml/kg/min men detta är vad jag vet obekräftade uppgifter. Jag mejlade forskaren som sägs ha utfört testerna för snart en vecka sen men jag har inte fått något svar.

Petter Northug starkar sig framåt
Petter Northug starkar sig framåt. Det står inte i studien vilken norsk skidåkare det är som testats så jag vet inte att det är Northug. Men om det inte är han så är han garanterat inte mycket sämre.

En VO2max på 90,6 ml/kg/min som den här skidåkaren är alltså väldigt väldigt högt. Tillsammans med denna väldigt höga syreupptagningsförmåga hade skidåkaren också en väldigt hög förmåga att arbeta på en hög procent av denna syreupptagningsförmåga under en längre tid utan att bli trött. I den här studien gjorde man ingen exakt mätning av MLSS men då det är en idrottare av yttersta eliten kan vi vara säkra på att den självvalda farten säkerligen ligger väldigt nära denna nivå. Det värde man fick fram för denna approximativa MLSS var 85,7 procent av VO2max. Även detta är ett väldigt högt värde och helt i klass med de allra högsta värden man någonsin mätt upp tidigare.
Något som är intressant att notera är att själva laktatnivån (mjölksyranivån) hos skidåkaren när han arbeta på sin MLSS ”endast” var 4,4 mmol/L. Detta värde i sig är inte särskilt högt och det finns rapporter om värden upp emot 7 mmol/L. Det här visar återigen det jag har skrivit ett par gånger om nu de senaste dagarna. Att det som är viktigt är vid vilken hastighet/intensitet som man kan arbeta med en längre tid utan att mjölksyranivåerna stiger, inte hur höga dessa nivåer faktiskt är vid denna nivå/tröskel.
När skidåkaren var vid sin MLSS gjorde man också en mätning av det som kallas Respiratory Exchange Ratio, RER. Detta är ett mått på hur mycket koldioxid man användas ut i förhållande till hur mycket syre man andas in. Med hjälp av det förhållandet kan man uppskatta hur mycket av energin som man använder som kommer från fett och hur mycket som kommer från kolhydrater. RER vid MLSS var i det här fallet 0,93 vilket innebär att ungefär 23 procent av energin kom från fett och 77 procent av energin kom från kolhydrater.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

13 svar på “Världens bästa aeroba förmåga”
 1. Nja det är nog inte Northug, han är väl 185 cm lång? Jag vet faktiskt inte heller vem det kan vara. Imponerande är det hur som helst.
  Personen i fråga har en laktatnivå på 1.6 mmol/L vid en vo2 som är strax över min vo2max…

 2. Precis som Martin redan har förklarat så är det här resultatet för en man. Ingen kvinna har någonsin ens varit nära siffror som dessa.

 3. Stod det i studien att det var en norsk åkare? Jag har inte tillgång till hela studien, bara till en del som finns tillgänglig här:
  http://rd.springer.com/article/10.1007/s00421-011-1885-4#page-1
  Jag kan faktiskt inte hitta någon norsk åkare som tagit OS-guld i längd och som kan stämma in på den där längd och viktangivelsen de senaste 30 åren i a f.
  Däremot finns det en österrikisk åkare som passar bra in på beskrivningen, och med tanke på att artikeln kommer från universitetet i Innsbruck så låter det väl inte som ett helt osannolikt samband. Åkaren jag tänker på är Christian Hoffmann, som 26-åring tog OS-guld 2002 på 30km klassiskt efter det att Johann Mühlegg blivit diskad p g a doping. Detta stämmer också med beskrivningen att den 22-årige testpersonen testades 4 år innan han tog OS-guld. Här finns uppgifter om hans längd och vikt:
  http://www.eurosport.se/langdakning/christian-hoffmann_prs34244/person.shtml
  Sen finns det ju andra lite tristare komplikationer kring Hoffmann, men det är ju en annan femma.

 4. Fast 27 år var han visst när han tog guldet, om man räknar efter.

 5. YAT: Stod det i studien att det var en norsk åkare?

  Nej det gjorde det inte, vet inte varför jag skrev så i bildtexten. Jag la till bilden precis innan jag publicerade texten och själva texten skrev jag för några dagar sen. Så någon gång där emellan har jag hittat på egen information 🙂

 6. Kanske är kul för er att jämföra med den fascinerande extrema atleten hästen. En ponny har ett Vo2max på 90-100 ml syre/minut/kg kroppsvikt och en galopphäst har 160 ml/min/kg – jämfört med människans futtiga 70…. En häst har en enorm pumpfunktion i sitt hjärta, fyller ett 300 liters badkar med blod på 1 minut…..(det klarar inte min badkarskran, med vatten alltså). Jämför med en mycket vältränad person som kan nå upp till en hjärtminutvolym på 30 liter/minut – en tiondel av hästen…. 🙂

 7. Det är Tore rud Hofstad som avses med 92 ml.
  Björgen har uppmätt 69-70 ml.
  Northug har inget (inte haft) nåt särdeles högt mätvärde.
  Elofsson har uppmätt 90-92 ml.
  Mathias Fredriksson har haft 82-84 ml som mest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *