Varför nutritionsepidemiologi sällan är bra! Om du har följt mig ett tag så har du säkert hört mig säga att man inte ska ta rubrikerna kring kost på särskilt stort allvar så värst ofta.

Orsaken är för att det mesta som skrivs i vanliga tidningar och visas på nyheterna kring kost är baserat på nutritionsepidemiologi. I nutritionsepidemiologi så tittar man på hur människor äter idag och sen följer man dem i flera år för att se hur deras hälsa förändras.

Då kan man tex se att personer som dricker mer sockersötad läsk får sämre hälsa fortare än de som inte gör det. Problemet med de här studierna är dock många. Det största problemet är att det är väldigt svårt att få reda på hur människor faktiskt äter.

Folk minns inte vad de har ätit och ännu mindre vilka mängder av mat de har ätit. Samtidigt kan ju tex innehållet i en lasagne vara väldigt olika beroende på hur den har lagats.

För att försöka få en liten inblick i hur folk ändå äter använder man sig ofta av någonting som heter Food Frequency Questionnaire, förkortat FFQ. Och det du får ut från dessa är väldigt osäker data.

Det här videoklippet illustrerar på ett bra sätt varför datan från dessa FFQ blir väldigt osäker.

Egentligen är nog oftast datan för dålig redan här för att dra några större slutsatser kring det mesta men det blir värre än så.

När du väl har en knakig bild av hur folk äter så tillkommer problemet med så kallade confounders. Dvs saker som också kan påverka hälsan som kan vara vanligare hos en viss grupp som äter på ett visst sätt.

Tex vet vi att personer som åt mindre kolhydrater på 80-90 talet oftast också vägde mer, tränade mindre, rökte oftare osv. Det här påverkar så klart den gruppens risk att få en sämre hälsa.

Man försöker justera för dessa confounders men det är inte lätt, dels kan man bara justera för de confounders man känner till och dels kan man råka att både överjustera och underjustera.

Du kan se en kort föreläsning om detta av mig här, Jacob på UR Samtiden – Matlarm och ger allting cancer?.

Videoklippet är från den här artikeln You Can’t Trust What You Read About Nutrition.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *