Idag är jag med i Tyngre Radio med Alex och Andreas och vi diskuterar då bland annat jojo-bantning. Jag säger då att det inte finns några belägg för att det är farligt eller negativt för hälsan att gå upp och ner i vikt jämfört med att hela tiden väga för mycket.

I princip verkar det som att ju mer tid du har med lägre kroppsfettnivåer på kroppen desto bättre.

Dagen efter vi hade spelat in så stötte jag då på den här studien som visar det på ett väldigt bra och kontrollerat sätt hos möss.

I den här studien lät man alla möss som var med i själva försöket äta sig feta som unga. Därefter delade man in dem i fyra olika grupper som alla fick precis samma mat fast i olika mängder.

1. Hela tiden feta (EO)⠀
Fortsatte äta fritt och fortsatte att gå upp i vikt.
.
2. Jojo-bantning (WC)⠀
Som namnet låter.
.
3. Moderat viktnedgång (OWLM)⠀
Fick en liten begränsning i hur mycket mat de fick så de först gick ner lite i vikt och sen hamnade i en ny jämnvikt.
.
4. Efterföljande kalorirestriktion (OWL)⠀
En betydligt större kalorirestriktion som de fick leva efter hela sitt resterande liv.

Som du kan se i bild1 så levde mössen som jojo-bantade betydligt längre än gruppen som aldrig genomgick någon restriktion.

Levde längst gjorde föga överraskande gruppen som levde på ett konstant lågt kaloriintag.

Så här kontrollerade studier finns självklart inte på människor. Där får man mer sitta och pussla med svårtolkade studier för att försöka få ihop en bild. Men tittar du på faktiska interventionsstudier på människor med så är det tydligt att en minskning av fettmassan när man har för mycket (dvs övervikt/fetma) är positivt för diverse hälsomarkörer.

Att ha varit med i en viktnedgångsstudie någon gång i sitt liv lever även de längre än kontrollpersoner som aldrig försöker gå ner i vikt den där gången. Effekten är också ganska betydande, uppskattningsvis omkring 15 procent lägre mortalitet, dvs risk att dö inom mätperioden som används i studien.

Studien på möss
Folk lever längre om de varit med i en viktnedgångsstudie:

Effects of weight loss interventions for adults who are obese on mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and meta-analysis

Intentional Weight Loss and All-Cause Mortality: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *