Svett som luktar ammoniak kan bero på flera olika orsaker.

Normalt sett luktar svett ingenting och den ”klassiska” svettlukten beror på bakterier som börjar festa på ämnen i svetten efter den legat på din hud eller klädesplagg ett tag.

Ibland luktar det dock ammoniak och det är då kroppen som antingen utsöndrar ammoniak direkt, utsöndrat urea som sedan omvandlas till ammoniak eller svamp på huden som producerar ammoniak. Där kan finnas andra orsaker med men de skippar vi då det inte berör ”lukt efter träning”.

Ammoniaken som kommer från svetten är en rest efter att kroppen brutit ner protein. Så mer ammoniak i svetten är ofta en effekt av högre proteinnedbrytning.

Högre proteinnedbrytning kan komma av flera orsaker (bild 3).

1. Högt proteinintag i sig kan ge effekten. Ett proteinintag lite över det folk normalt sett äter kan vara positivt när man vill bygga muskler eller gå ner i vikt och tappa mer fett och mindre muskler. Men ligger du riktigt högt så kommer kroppen inte ha nytta av proteinet utan det bryts ner och så blir det mer ammoniak.

2. Ett riktigt tufft pass där du börjar ta slut på dina glykogendepåer leder till att kroppen börjar bryta ner muskelprotein. Den högre nedbrytningen drar då upp produktionen av ammoniak.

3. Ett lågt kaloriintag innebär att kroppen redan är lite extra katabol. Då ligger den hela tiden lite högre när det gäller proteinnedbrytning och det blir oftare så att svetten börjar lukta ammoniak. Jag vet inga studier på det här men jag skulle gissa på att personer i relativ energibrist också kan hamna här oftare.

4. Personer som äter lågkolhydratkost har mindre glykogen och det tar då snabbare slut. Då börjar kroppen bryta ner protein för att skapa energi. Särskilt i början av dieten när kroppen inte har dragit igång anpassningen för att mer nyttja fett och ketoner. Det här kan också hända de som äter mer kolhydrater men som tex tränar fastande på förmiddagen efter att ha fyllt på glykogen dåligt kvällen efter.

När det gäller vätskebrist så är jag lite osäker på om det där sker vid träning. Jag misstänker att det mer är något som sker hos människor som bara har dålig tillgång till vätska i varmare klimat. Men men…

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *