En ny intressant studie där man har tittat på vad människor som genomgår en fetmaoperation väljer att äta före och efter operationen.

En månad innan de skulle opereras fick de leva i 36 timmar på en avdelning där deras matintag blev övervakat i smyg.

Deltagarna fick under 24 timmar sedan fritt välja bland 54 olika livsmedel och äta så mycket som de själva ville.

Samma försök upprepades sedan 3 månader och 12 månader efter operationen.

Resultatet visade att det var minimala förändringar i vad personerna valde att äta. De åt också lika många måltider före och efter.

Däremot var där en betydande skillnad i mängderna som de åt. De åt som minst 3 månader efter men även efter 12 månader så var energiintaget klart lägre än före operationen.

Det här är den första riktigt välkontrollerade studien på vad människor äter efter en fetmaoperation.

Tidigare har det mer varit självrapporterat intag och då har deltagarna ofta sagt att de ätit mindre fet och mindre sockerrik mat. I den här studien såg man ingen tendens till det.

Att en mycket mindre magsäck gör det svårare att äta mycket är inte särskilt överraskande kanske. Men precis varför folk får de hälsoeffekterna som de får efter en fetmaoperation är något som diskuteras flitigt.

Det mesta av effekten kommer dock från att de minskar sitt kaloriintag och går ner i vikt. Det har tidigare studier pekat mot och så även den här studien.

Tolka nu bara inte det här som att ”det bara är att äta mindre” för folk. Det fungerar inte så i praktiken. Det är svårt, även med god kunskap.

Sådan här data skulle jag istället säger oss alla att ökande övervikt i samhället är ett samhällsproblem. Något som påverkar väldigt många och att det är värt att lägga resurser på att försöka motverka det.

Men det finns ju strömningar idag där man i princip förnekar att vikten i sig är ett problem. Och intalar man sig att det inte är ett problem, ja då finns det ju ingen anledning att försöka göra något åt det 🤷‍♂️

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *