Uppdrag Granskning om OS i Sotji

Publicerat den 6 kommentarer till Uppdrag Granskning om OS i Sotji

Det här blir ett väldigt kort inlägg där jag egentligen bara vill tipsa om dagens Uppdrag Granskning som ska sänds på SVT kl 20.00. Jag har haft förmånen att få se det lite i förhand och det är ett bra program. Temat på programmet är OS i Sotji och hur människor i Ryssland och framför allt utländska arbetare som kommit dit för att bygga upp OS-arenor mm. behandlats av regimen.
Avsnittet har alltså egentligen väldigt lite med idrott att göra men det berör ändå alla oss som gillar idrott då idrotten i detta fall missbrukas eller utnyttjas av personer för deras egna vinning. Det korta klippet här under med en av världens bästa schackspelare genom tiderna, Garri Kasparov, svarare väldigt bra på frågan om man ska blanda sport och politik.

En annan bit av information som är intressant är att OS i Sotji är lika dyrt som alla OS sen 1980 kombinerat. De allra mesta av pengarna verkar dock Putin ha använt för att betala sina vänner och många arbetare har inte ens fått sin lön.
Jag har ju skrivit en hel del inlägg inför OS här på bloggen den senaste tiden kring sporten Skicross. Den typ av information som du får ta del av i dagens Uppdrag Granskning får en dock att bli totalt apatiskt mot att titta på hela OS.
Du hittar lite mer om dagens program här: Ett OS byggt på sorg och tårar.

6 kommentarer

 1. I morgon kommer en protest på CNN. Det är några hundra sångare som står på Stockholms stadion och sjunger ryska nationalsången samtidigt som vi viftar med prideflaggor. En protest mot OS i Ryssland och deras antihomolagar.

 2. Alla som organiserar och deltar i OS i Sotji
  borde stanna hemma eller åka dit och stå
  upp för att de stöder en diktatur i demokratisk
  kostym framförallt SOK och svenska medborgare
  Tydligen är allt tillåtet bara sporten är reko utan
  doping. Rysslands doping är att utnyttja alla som
  inte syns, hörs och fängslas och hela värden bara
  åker dit och deltar,,Nästa OS blir väl i Nord korea.
  De hymlar iaf inte som resten av världen,,

 3. Förstår inte hur folk fortfarande kan tro att OS handlar om idrott, det är en show/spektakel som drar in enorma summor pengar. UG’s avsnitt hackar väldigt mycket på Ryssland, medan IOK lätt kommer undan. Reportaget är ca 90%? fokuserat på Ryssland. Ryssland fick en tillfällighet att tjäna enorma pengar och självklart roffar de åt sig. Och självklart ska inte detta gå ut över idrottarna, de är bara artister i ett stort spektakel. Det är dags att folk börjar se idrott mer som en show.

 4. För mig är idrott och politik lika väl förknippade med varandra som religion och politik, oavsett om vi pratar OS eller andra större idrottsarrangemang.
  Inom de flesta idrotter så som religioner finns en blind hysteri (oftast) utan kritik, en kvinnosyn från medeltiden och olika maktstrategier från de styrande för att roffa åt sig mesta möjliga av kakan.
  Jag tittar inte på OS, VM etc för att jag kräks på det. Men för att göra skillnad krävs att länder, arrangörer och deltagare bojkottar arrangemangen.

 5. Det konstigate är att Ryssland har bett om OS spelen i många, många år. När det väl får chansen att visa sitt ansikte emot Världen utövar Landet en av de största koroptionskandalerna på länge. Döljer det inte speciellt mycket heller. Putin och ledarmotet sitter mera och, ’du, nu ska vi göra en av värsta brotten mot mänskliga rättigheter och skratta ett år senare hur IOK, idrottare och alla andra inte bryr sig alls .’ Det känns lite som Putin endast ville ha OS för sin pengasmuggling. Och ingen bryr sig . Helt galet land…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.