Det här är resultatet från en ny studie där man tittat på alla systematiska översiktsartiklar på lågkolhydratkost och undersökt hur resultaten varierat och samtidigt som man letat efter orsaker till varför resultaten skulle kunna ha varierat.

Alltså en form av summering av alla studier som försökt att summera forskningen.

Det man fann var att ju bättre utförda de systematiska översiktsartiklarna var desto sämre blev själva resultatet i översiktsartikeln. Du kan se de i botten av bilden där AMSTAR är graderingen för hur väl utförd översiktsartikeln är och sen i kolumnen bredvid kan du se hur resultatet i viktnedgång blev.

Förutom att titta på vikt så tittade man även på andra hälsomarkörer och resultatet där var att ingen systematisk översiktsartikel hade funnit fördelar för blodsockret, ingen fann fördelar när det gäller insulin, ingen fann fördelar för långtidsblodsocker.

När det gäller blodfetter så minskade triglyceriderna mer med lågkolhydratkost men samtidigt minskade LDL mindre jämfört med lågfettkost.

Kort och gott så finns det ingen bra evidens för att lågkolhydratkost eller LCHF fungerar bättre än någon annan diet när man ger det som råd för människor med övervikt.

Notera att jag skriver råd här ovanför. För det är det man undersöker. Man ger råd till människor och sen får de faktiskt äta som de vill ändå. Vad som verkligen händer med hälsan i fall man följer råden över lång tid vet vi väldigt lite om.

Avslutningsvis så vill jag även ta upp att Hessionstudien som fick sämst AMSTAR av alla inkluderade i den här artikeln är en studie som jag skrev en hel del om för nästan 10 år sedan nu. Jag skrev om den just för att den var så dålig och Kostdoktorn försökte ändå använda den som bevis för att LCHF var bäst.

Att selektivt välja ut de sämre studierna och bara de resultat som passar är någonting som han sen har fortsatt med i snart ett decennium.

För den som är intresserad av lite historia så finns den artikeln här, Kostdoktorn har svårt med hur man tolkar studier

Den nya översiktsartikeln över tidigare översiktsartiklar hittar du här.

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *