Det här är del två av de inlägg där jag summerar de föreläsningar och workshops som jag besökte på Scandinavian Congress of Medicine and Science in Sports förra helgen. I det här inlägget är det symposiet Muscle Adaptation and performance.
De här två timmarna var mest om genomgång av grunderna när det gäller styrketräning för explosivitet. I princip alla exempel som togs upp var på hur tung styrketräning kan leda till en förbättrad prestation och en ökad så kallad Rate of Force Development, RFD. De tre bilderna här under ger en väldigt enkel summering av det huvudsakliga som togs upp på detta symposium.

Styrketräning har en positiv effekt på en idrottares RFD
Styrketräning har en positiv effekt på en idrottares RFD som i sin tur gör en idrottare snabbare och mer explosiv

En summering av effekter från styrketräning
En summering av effekter från styrketräning

Styrketräningen ska givetvis genomföras med ordentliga vikter
En förutsättning för resultaten är ovanför är givetvis att styrketräningen genomförs med ordentliga vikter. Lite kul att Arnold även syns på presentationer av den här typen i så här formella sammanhang.

Det som jag tyckte var mest intressant i den här föreläsningen kom dock lite senare när det handlade om skillnader mellan män och kvinnor och deras svar på styrketräning. En forskare från Danmark berättade då om resultat från en ännu inte publicerad studie som visade att P-piller troligen har en anabol effekt hos kvinnor som styrketräning.
Jag la upp detta på Twitter och jag fick en kommentar tillbaka som i alla fall jag tolkade som negativ där personen i fråga nog trodde att jag rekommenderade P-piller och skrev tillbaka med alla biverkningar man kan få från P-piller. Detta var givetvis inte orsaken till att jag la upp bilden utan det är för att detta resultat, om det visar sig stämma, öppnar upp ett riktigt getingbo när det gäller dopning. Om P-piller skulle visa sig vara anabolt för kvinnor så ger detta kvinnor som tar P-piller en möjlig fördel. Att klassa P-piller som dopning är dock av förklarliga skäl inte lika lätt som att dopningsklassa Testosteron.
P-piller kan eventuellt fungera anabolt hos kvinnor
P-piller kan eventuellt fungera anabolt hos kvinnor. De här resultaten är från en ännu opublicerad studie

Övriga saker som togs upp under de här föreläsningarna var mest varför styrketräning höjer RFD och hur mycket olika muskelfiber ökar i muskelmassa. Saker som är väldigt intressanta de med men huvudbudskapet var att styrketräning ökar RFD och detta är troligen viktigare än ökningar i muskelmassa eller maxstyrka när det gäller förbättrad prestation.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

2 svar på “SCMSS del 2 – Musklers anpassning och prestation”
 1. Det här med RFD – i vissa idrotter krävs det ju både en hög effektutveckling, men också en stor uthållighet (dvs. att rörelsecykeln upprepas många gånger under tävlingsmomentet). Genom att träna explosivt, höjer man sin RFD endast under de första repetitionerna/så länge musklerna är relativt ”fräscha” i tävlingsmomentet, eller är det en effekt som sitter i under hela?

 2. Torbjörn:
  Det här med RFD – i vissa idrotter krävs det ju både en hög effektutveckling, men också en stor uthållighet (dvs. att rörelsecykeln upprepas många gånger under tävlingsmomentet). Genom att träna explosivt, höjer man sin RFD endast under de första repetitionerna/så länge musklerna är relativt ”fräscha” i tävlingsmomentet, eller är det en effekt som sitter i under hela?

  Tung styrketräning med syfte att öka maxstyrka och RFD har visat sig kunna förbättra både löpekonomi och cyklingsekonomi hos vältränade idrottare. Den hypotes som finns bakom är att man med en högre RFD och högre styrka inte behöver trycka ifrån lika länge i varje steg/tramp vilket leder till en liten längre avslappningsperiod i musklerna då de kan plocka upp syre och lämna ifrån sig koldioxid och andra eventuella restprodukter.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20072042
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20840561
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21362056
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22711181
  Det finns en orsak till att sidan heter Träna Styrka 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *