







Angående att socker i dryck är sämre än annat socker som jag nämnde i förra inlägget:
Det här är resultatet i en intressant studie på möss som publicerades förra året. Det man har gjort är att man undersökt effekten av socker på vikten. Framför allt hur det skiljer sig mellan att dricka eller äta något med socker i.
Först testade man hur stor andel av alla kalorier som mössen fick i sig när de fick dricka sockerlösning och äta vanlig mat så mycket de ville.
Resultatet blev att de då fick i sig 73% av sina kalorier från socker. Efter det skapade man fyra olika grupper med nya möss.
📌Mat med 30% socker och vatten.
📌Mat med 30% socker och sockervatten.
📌Mat med 30% socker och fritt val mellan sockervatten och vatten.
📌Mat med 73% socker och vatten.
Resultatet blev att mössen bara blev feta när de fick sockervatten. Med det kom också försämringar i flera hälsovärden. De som gick upp minst i vikt var mössen som fick dieten med mest socker.
Det här att socker i vatten har en annan effekt än socker i fast form i maten är något som också studier på människor har visat. Det finns så klart inga studier som är så här välkontrollerade som den här på mössen.
Men som exempel kan du läsa artiklarna som du kan se lite ifrån i bild 2-10. I dem tar jag tar upp olika aspekter av det hela (1, 2, 3). Sen kan du så klart lyssna på avsnitt av Tyngre Rubriker, nr 155.
Det här är i alla fall en viktig faktor att tänka på när folk säger att någon studie visat att socker är väldigt dåligt.
Har man socker i vätska eller socker i fast form? För hur man levererar det kommer av allt att döma spela en betydande roll 👍