Snusning, hårdare kast, tjock men frisk och anabola hormon

Publicerat den 1 kommentar till Snusning, hårdare kast, tjock men frisk och anabola hormon
Kasta hårdare med hjälp av styrketräning

Då var det dags för en lista med lite artiklar skrivna av mig som publicerats på lite andra ställen än Träningslära och här på Träna Styrka. Som vanligt gäller att om du inte vill få veta om de här lite i efterhand när jag lägger upp dessa listor här så får du följa mig via Twitter, Instagram eller Facebook där jag säger till så fort det kommit upp någon text av mig någonstans. Jag tipsar också om mycket annat intressant läsning via Twitter och Facebook.
Nedan följer ett antal artiklar från Juni i år.

Två artiklar om snusning och dess effekter

Jag har genom åren fått ganska många frågor kring snus och hur det dels påverkar hälsan och ens prestationsförmåga. Jag har sen tidigare inte haft full koll på området och då jag själv inte nyttjar någon form av tobak så har det inte direkt varit någonting som jag tyckt varit särskilt intressant. Numera jobbar jag dock en del med ungdomar vilket gör att jag känt att det varit bra för mig att verkligen veta vad jag ska svara på frågan.
Så jag satte mig in lite djupare i frågan och skrev ihop två artiklar om snusning för Tyngre. I den första artikeln tar jag upp mer kring hälsoaspekten och i den andra artikeln handlar det mer kring hur snus påverkar ens prestationsförmåga.

Hur påverkar snus din hälsa och prestationsförmåga
Hur snus påverkar din hälsa och prestationsförmåga kan du läsa om i mina två artiklar på Tyngre som är länkade i texten ovan.

Kasta hårdare med hjälp av styrketräning

Den här artikeln handlar om en översiktsstudie där man undersökt effekten av styrketräning på olika kastidrottares förmåga att kasta hårt. Det finns ganska gott om studier som visar att idrottare kan bli snabbare och öka sin explosivitet i benen av styrketräning men det är mycket sämre ställt med studier på idrottare som behöver vara snabba och explosiva i överkroppen. Vad de studier som ändå finns visar på för resultat kan du läsa om i den här artikeln, Hårdare kast med styrketräning?.

Träning och frisättning av hormoner

Får du bättre träningseffekt av armarna om du också tränar dina ben? Att det faktiskt skulle vara så är ett påstående som har florerat inom styrketräningen så länge som jag kan minnas och allt som oftast motiveras det med att benträningen kommer att leda till att din kropp frisätter en rad anabola hormon likt testosteron och tillväxthormon när du tränar stora muskelgrupper tungt och att det sen i sin tur då ska kunna öka på effekten av din armträning.
I den här artikeln på Tyngre får du veta vad forskningen faktiskt säger om det påståendet och om det är något som är värt att fokusera eller tänka på i praktiken, Träning och frisättning av hormoner.

Stark, tjock och frisk

Kan man vara tjock men frisk om man endast styrketränar och är vältränad ur aspekten stark? Det finns sen tidigare en hel del forskning som visar att en hög kondition och syreupptagningsförmåga är en av de viktigaste faktorerna när det gäller en god metabol hälsa. Något som det däremot finns mycket mindre av är studier som undersöker vilken effekt som en god styrka har på en persons metabol hälsa. I den här artikeln på Tyngre så skriver jag om en av få studier som verkligen har undersökt vilken effekt som styrka och en större mängd muskelmassa har på personers metabola hälsa, Stark, tjock och frisk.

Om du hellre lyssnar än läser finns det en podcast

Som vanligt så har jag, Alex och Andreas kort summerat alla de här artiklarna lite kort när jag medverkat i Tyngre Radios podcast så om du inte orkar läsa allting men gärna lyssnar på den här informationen så rekommenderar jag mina avsnitt där. Just de fem artiklarna här ovanför diskuterade vi i avsnitt 86.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *