Jag har delat en hel del kring hur vår omgivning och miljö påverkar våra val den senaste tiden och idag råkade jag stöta på en studie publicerad 2000. I den här studien har man undersökt hur övergången till från en kassa där du göra alla dina beställningar till butiker där du själv kan göra dina val påverkade försäljningen på systembolaget.

Det här är ett bra exempel då jag antar att väldigt få människor går till systembolaget utan en plan på att köpa alkohol. Trots det så ökade försäljningen av alkohol med ungefär 7 procent efter att butikerna gjordes om.

Nu ser jag inte den här utformningen av systembolaget som något problem. Visst har det antagligen ökat försäljningen men mig veterligen har vi inte fått någon markant ökning av alkoholrelaterade problem i samhället efter det. Så det har väl av allt att döma varit en förändring som ”vi” som samhället kunnat hantera bra.

Men för över det här till hur våra inköp av skitmat påverkas med liknande förändringar. Ökad tillgänglighet, ökad exponering, billigare priser och så vidare. Där har vi ett problem med att allt för många människor äter för mycket av maten men samtidigt tillåter vi princip bara fler och fler förändringar som spär på den trenden, som gör det svårare och svårare för fler och fler att hålla nere sin konsumtion.

Hela studien på systembolagets övergång: http://gudiol.info/1ZE9hLw

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *