Ny rapport från folkhälsomyndigheten idag. Övervikt och fetma hos barn och ungdomar. En negativ utveckling även om det inte har gått spikrakt uppåt i alla åldrar så talar inget för en vändning här de närmsta åren skulle jag säga. Sen kanske det vänder tack vara mediciner.

Cochrane* släppte även en ny översiktsartikel där de summerat forskningen där man har försöka att utbilda unga och deras föräldrar kring bättre matvanor.

Slutsatsen där blev att man såg riktigt små positiva förändringar när det gäller rapporterat intag av frukt och lite annat mer hälsosamt. Men ingen förbättring när det gäller minskat intag av den sämre maten.

Inte heller fann man någon EFFEKT värd att bry sig om på de objektiva salerna så som barnens BMI.

Inte heller det här resultatet är överraskande. Utbildning fungerar dåligt för att få människor att ändra matvanor. Det är väldigt väl visat på vuxna** och sannolikheten att det skulle fungera bra hos barn är så klart då otroligt låg. Så resultatet är väntat här.

Men om det skulle bli en debatt kring det här så kan jag garantera dig att du kommer ha en mängd människor som kommer insistera på att människor bara behöver hjälp med kunskap sen kommer allt bli bättre.

När folk säger så beror det antingen på att de helt enkelt är okunniga eller på att de bara låtsas att de bryr sig. För om man bryr sig så förslår man inte en lösning som är visad att inte fungera om och om igen.

Att vända något sånt här kommer kräva förändringar av miljön som vi alla lever i. Vi har gjort all skitmat mer tillgänglig och billig samtidigt som exponeringen via reklam är hög. Vi har lagt oss med dåliga vanor och många har en palett som typ bara tillåter nuggets, korv och pommes (lite tilltaget).

Så folk hade behövt acceptera förändringar som påverkar oss alla. Och det gör inte folk, även om det ur ett hälsoperspektiv hade gynnat typ alla.

Så därför tror jag inte på någon förändring här framöver. Det lär blir sämre. Om vi då inte får ökad tillgång till fetmamedicinerna då dvs.

*Cochrane är väldigt kända för att vara väldigt duktiga på att summera forskning på ett systematiskt vis.

** Enskilda individer vänder så klart sitt liv ibland, med hjälp av ökad kunskap

Se inlägget på Instagram


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *