Då var det dags för första artikeln serien med inlägg om Skicross och de två svenska olympierna Victor Öhling Norberg och Anna Holmlund. Om du är som mig så känner du troligen inte till särskilt mycket om sporten Skicross och jag tänkte därför börja allt det här med att helt enkelt introducera sporten.
Skicross är en sport inom freestyleskidsporterna. I Sverige är vi nog mer bekanta med de vanliga utförsgrenarna slalom, storslalom, super-g och störstlopp där vi genom åren haft stora idrottare så som Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Pärson. Inom freestyleskidsporterna är det ovanligt att en idrottare tävlar i mer än en gren.
Grenarna inom freestyleskidsporterna just nu är skicross, puckelpist, hopp, acroski och halfpipe. Detta verkar dock vara lite av kontrovers i flera länder och enligt wikipedia är det även flera länder som inte har skicross i sitt freestylelandslag utan de är helt för sig sjäv. Andra tycker mer att skicross ska räknas som en gren med den mer klassiska utförsåkningen.
Skicross beskrivs på svenska skidförbundets hemsida enligt följande:

Skicross kan liknas med motorcross, fast utför och på skidor. Banan innehåller velodromkurvor, hopp av olika storlekar, terrängvågor och andra typer av element och hinder. Åkarna kör i heat om fyra där de två första över mållinjen går vidare till nästa heat. På en skicrosstävling börjar man alltid med ett kvalåk där man åker ensam i banan på tid, de 32 snabbaste åkarna kvalar sedan vidare till finalerna. Heatindelning och val av startgrind påverkas av kvaltiden. Finalerna går till så här: åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal, B-final och A-final.

Av vad jag kunnat se i videoklipp, TV-sporten och fått ut via mina samtal med Anna och Victor så stämmer detta ganska bra. Något annat hade ju också varit konstigt med tanke på att skidförbundet borde ha koll 🙂
Här under har du två videoklipp som kort visar hur sporten går till. Som du kan se är Skicross verkligen en publiksport där tävlingsmomentet blir väldigt tydlig och det händer väldigt mycket hela tiden.


Det kan se ganska brutalt ut till och från. Enligt reglerna är det inte tillåtet att medvetet röra vid någon av motståndarna. Det sker dock givetvis allvarliga olyckor ändå, vilket vi kommer att komma in på i senare inlägg.
Nästkommande inlägg kommer dock handla om de fysiska kraven som sporten ställer på en utövare. Skicross är en komplex sport och det innebär att det är många olika egenskaper som inverkar på den slutliga prestationen. De allra flest sporter är av den typen där det inte räcker med att bara vara väldigt stark eller väldigt uthållig. Dessa sporter är dock svårare att analysera men i nästkommande inlägg så ska jag alltså försöka mig på att göra detta med sporten Skicross. Till min hjälp har jag haft Anna och Victor samt att det alpina skidlandslagets fystränare Robert Nilsson varit snäll och hjälpt mig med några frågor med.


Upptäck mer från Träningslära

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Ett svar på ”Om sporten Skicross”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *