Det här är en stor fråga där Instagram inte direkt räcker till för en ordentlig förklaring men här kommer en förenklad introduktion 🙂

Först, i de nya nordiska näringsrekommendationerna har man faktiskt sänkt det rekommenderade intaget ytterligare. De ligger nu på max 350g/v för rött kött. Processat kött säger samma rekommendationer att man ska hålla så lågt man förmår.

När det gäller risken för cancer så finns där inga exakta tal utan det är uppskattningar. Dessa uppskattningar är från studier med osäker metod.

Men den forskning som finns pekar på ökad risk, framför allt för koloncancer med högt intag av processat kött. Riskökningen är så klart beroende av dosen. Det vill säga mycket mer än dagens råd ökar risken mer än om du äter lite mer.

Det man brukar räkna på är riskökningen per 50 gram mer processat kött per dag (INTE vecka). Då uppskattar man att risken ökar med typ 15% jämfört med risken från start.

En till synes frisk 50 åring har en risk på ~2% att få koloncancer. Äter du då 50 gram extra om dagen så blir risken ~2,3% istället. Så små ökningar när man ser till absolut risk.

Men koloncancer är ju bara en sak där man tror att risken ökar. Till exempel ser man även en ökad risk för andra cancerformer ganska ofta. Evidensen är svagare där men om den är på visar sig vara på riktigt så kan ju den absoluta riskökningen vara större 🤷🏼‍♂️.

Jag har skrivit mer kring det här med kött och hälsa på traningslara.se för några år sedan, Är det plötsligt säkert att äta massor av processat kött och rött kött?

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *