Jag delade ju en grej om Oatly för 10 dagar sedan om att deras havredryck är söt på grund av enkla sockerarter i drycken och att den därför möjligen kan ha samma effekt som sockersötad dryck. Jag såg nu att Oatly lagt ut ett svar som du kan läsa här.

Detta är ett bra exempel på hur man försöker förvirra människor som inte har full koll på näringslära och orsaken till varför sockersötade drycker/läsk är dåligt.

Att de inte har tillsatt något är irrelevant. Sockret finns inte där från början utan de framställer det via enzymen.

Att enzymen finns i mag- och tarmkanalen förändrar ingenting. Det är dels sockrets sötma och dels det faktum att sockrets tas upp väldigt fort som är ett problem. Dessa problem uppstår eftersom Oatly bryter ner stärkelsen i förväg, innan det når mag- och tarmkanalen.

Sista meningen i första stycket är ett korkat argument som du annars bara hör LCHF-are köra. Att alla kolhydrater blir till enkla sockerarter till sist i kroppen innebär inte att alla kolhydrater vi äter är som socker från början.

Första meningen i andra stycket är fel. Stärkelse är inte naturliga sockerarter. Sockerarter är endast mono- och disackarider. Stärkelse är inget av dessa.

Maltos är drygt 3 gånger sötare än laktos. Det är därför du känner att havredryck är sötare än mjölk. Så du kan inte bara jämföra sockerarter rakt av.

GI för maltos är också drygt dubbelt så högt som för laktos.

Så både sötman från drycken och hur snabbt du tar upp kolhydraterna från den skiljer havredryck från mjölk. Det här var om du minns de 2 sakerna som är problematiskt med läsk.

Det sista stycket är ett väldigt konstigt argument. Om du ska köra på det så kan du säga att chokladbollar också är bra grejor eftersom det faktiskt också ger både fett, protein och fibrer förutom de tomma kalorierna från socker.

Observera att det inte på något vis är säkert att Oatlys havredryck är något dåligt. Poängen är att det inte finns något som talar för att drycken skulle vara nyttigt utan tvärtom.

Och Oatly försöker bara förvirra folk här istället för att diskutera kritiken. Ett förståeligt val från ett företag så klart.

Se inlägget på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *